8. bienale Brumen: 90 uvrščenih projektov

Mednarodna žirija 8. bienala Brumen je ob svojem obisku v Sloveniji v začetku meseca izbrala uvrščene projekte, prejemnike priznanj za odlično slovensko oblikovanje.Prijavitelji, sodelujoči avtorji in naročniki so bili o uvrstitvi že obveščeni, vabimo pa vas, da se nam pridružite na otvoritvi pregledne razstave, ki bo 24. oktobra 2017 ob 19.00 v Narodni galeriji. Na njej bodo premierno javno predstavljeni vsi uvrščeni projekti, razglasili in podelili bomo tudi nagrade Brumen, ki jih je žirija prav tako že določila.

Read More
Henrik Kubel

Leta 2000 sta Henrik Kubel (1972, Kopenhagen) in Scott Williams ustanovila studio A2/SW/HK, ki je pred časom oblikoval črkovno družino in piktograme za moskovski javni prevoz. Kubel je zasnoval črkovne družine več uglednim svetovnim naročnikom, npr. revijama The New York Times Magazine in Wired, časopisu The Independent ter vladi Združenega kraljestva. V skladu s svojo oblikovalsko filozofijo, da vsak naročnik potrebuje sebi lastno črkovno družino, sta leta 2010 Kubel in Williams ustanovila še črkovno založbo A2-TYPE. Oba sta člana AGI (Alliance Graphique Internationale).

Read More
Kurt Glänzer

Grafični oblikovalec in predavatelj na FH Joanneum v Gradcu, Kurt Glänzer (1986, Lienz), je po diplomi najprej delal kot kreativni direktor v priznanih avstrijskih oblikovalskih agencijah, potem pa leta 2014 z dobrim prijateljem Josefom Heiglom ustanovil neodvisni oblikovalski studio Bruch—Idee & Form. Mladi studio je že prejel več nacionalnih in mednarodnih oblikovalskih nagrad, npr. TDC New York in ADC * Evropa. Ustvarjalno se osredotoča predvsem na znamčenje, poslovne tiskovine in embalažo, raziskuje pa tudi na drugih oblikovalskih področjih.

Read More
Jaime Serra

Multidisciplinarni infografik in umetnik Jaime Serra (1964, Lleida) je v letih 1995–2001 delal za argentinski časopis Clarín in pomembno preoblikoval pomen infografik tako glede estetskih kriterijev kot obravnavanih tem. Je dobitnik več kot stotih pomembnih nagrad, tudi Malofiej in Laus, marca 2012 pa mu je prestižna organizacija SND (Society for News Design) podelila naziv najvplivnejšega ustvarjalca infografik v obdobju 1992–2012. V zadnjih letih redno sodeluje s španskim dnevnikom La Vanguardia in francoskim tednikom Courrier International.

Read More
Paula Troxler

Ilustratorka in grafična oblikovalka Paula Troxler (1981, Willisau) ima širok ustvarjalni delokrog: od ilustracij, plakatov, kulturnih identitet, zidnih poslikav do predavanj. Koledar Vsak dan skica (Every Day a Drawing) objavlja že od leta 2010, dela razstavlja po vsem svetu, za plakate pa je dobila že vrsto nagrad uglednih mednarodnih festivalov, kot so 100 Best Posters, TDC New York in TDC Tokio, bienala plakatov v Lahtiju in v Moskvi. Od leta 2016 sodeluje z grafičnim oblikovalcem in ilustratorjem Kleonom Medugorcem v projektnem studiu derhund.org.

Read More
Felix Pfäffli

Felix Pfäffli (1986, Luzern), ustanovitelj in lastnik studia Feixen in predavatelj na Šoli za grafično oblikovanje v Luzernu, je najbolj znan po svojih odmevnih plakatih, npr. za švicarski kulturno-umetniški center Südpol, pa tudi animacijah, npr. za revijo Wired. Njegovi naročniki so tako velika mednarodna imena kot lokalne kulturne in izobraževalne ustanove. Redno sodeluje na številnih mednarodnih razstavah, da je njegovo delo uspešno, pa dokazujejo prestižne nagrade in priznanje – v AGI je bil sprejet kot najmlajši član v zgodovini tega kluba.

Read More
Henryk Tomaszewski na Kitajskem

Razstava Henryka Tomaszewskega bo od 14. julija do 15. septembra na ogled v Šanghaju. Razstavo gosti Power Station of Art, prvi kitajski državni muzej sodobne umetnosti, ki se nahaja v bivših prostorih termoelektrarne Nanshi.

Katalog za razstavo je oblikoval Jumping He, ki danes, 14. julija, vodi pogovor o razstavi skupaj z Radovanom Jenkom, predsednikom Fundacije Brumen, ter prof. Lechem Majewskim, prof. Alexom Jordanom in prof. Melchiorjem Imbodenom

Read More
Poster Festival Ljubljana v srednjih šolah

Plakati Poster Festivala Ljubljana '09 in '11 letos gostujejo po razstavnih prostorih slovenskih gimnazij, srednjih šol in dijaških domov. Dela so bila v preteklih letih razstavljena na Nizozemskem, Poljskem, Finskem in v Franciji, družbenokritični plakati pa obravnavajo temi podnebnih sprememb in rasizma. Na ogled so tako dela uveljavljenih oblikovalcev kot študentski plakati.  

Read More