9. bienale Brumen

 
9BB_brumen-org_banner.jpg
 

Mednarodna žirija

 

9BB_portreti-zirantov_Roberts.png

Lucienne Roberts

ZDRUŽENO KRALJESTVO

Oblikovalka, publicistka, predavateljica in soustanoviteljica iniciative GraphicDesign& Lucienne Roberts (1962) poudarja, da ima grafično oblikovanje močno etično komponento. Eno ključnih vodil njenega studia LucienneRoberts+ je podajanje kompleksnih idej na dostopen način, kar se najbolje odraža pri njenih postavitvah ter kuraciji razstav, na primer Can Graphic Design Save your Life? (Wellcome Collection, London), ki je predstavljala pomen oblikovanja vidnih sporočil v primerih, ko gre za življenje in smrt, ter Hope to Nope: Graphics and Politics 2008–2018 (Design Museum, London), ki je raziskovala vlogo oblikovanja in tehnologije od finančne krize do zadnjih predsedniških volitev v ZDA. Njeno knjigo Graphic Designer Surveyed je revija Wallpaper* oklicala za mojstrovino informacijskega oblikovanja. Je članica AGI, MISTD ter Kraljeve družbe umetnosti.

 
 
 
9BB_portreti-zirantov_Schmidt.png

Gerwin Schmidt

NEMČIJA

Oblikovalec ter predavatelj Gerwin Schmidt (1966) je svoj studio ustanovil po zaključku študija na HfG Karlsruhe, njegovo polje delovanja pa obsega predvsem oblikovanje publikacij, plakatov ter identitet za kulturne ustanove in podjetja. Njegovi plakati so prejeli vrsto nagrad na prestižnih nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih (v Lahtiju, Moskvi, Varšavi, Chaumontu …), osvojili 7 nagrad red dot ter bili kar 18-krat uvrščeni med “100 best posters of the year”, prav tako knjige (5 medalj na tekmovanju za “Najlepšo knjigo na svetu” v Lepizigu). Od leta 2003, ko je postal član AGI, predava tipografijo in AV-medije na Državni akademiji umetnosti v Stuttgartu.

 
 
 
9BB_portreti-zirantov-Koljcov.png

Saša Koljcov

RUSIJA

Likovni vodja Saša Koljcov (1989) se je po zaključku magistrskega študija na Moskovski državni univerzi grafične umetnosti (MGUP) leta 2014 pridružil studiu Shuka. Od majhnih začetkov v oblikovanju publikacij je Shuka v nekaj letih prerasla v podjetje, ki se ukvarja z znamčenjem velikih mednarodnih projektov. Saša je med drugim sodeloval pri prenovi podobe Svetovnega šahovskega prvenstva, vodilnega trgovca z oblačili v Rusiji in območju bivše Sovjetske zveze Lamoda ter Utair airlines. Kadar ni v službi, riše stripe in se preizkuša v kmetovanju.

 
9BB_portreti-zirantov_Cuculic.png

Vanja Cuculić

HRVAŠKA

Oblikovalec in likovni vodja Vanja Cuculić (1977) je po končanem študiju oblikovanja v Zagrebu, izkušnjah v marketinški agenciji in v različnih oblikovalskih studiih ter poučevanju na oddelku za oblikovanje na zagrebški univerzi leta 2005 ustanovil Studio Cuculić. Rezultat dolgoletnega kontinuiranega sodelovanja z zagrebškim Mestnim dramskim gledališčem Gavella je obsežen opus plakatov za repertoarne uprizoritve, ki so postali zaščitni znak tako gledališča kakor njegovega studia. Je avtor številnih projektov za promocijo kulturno-turističnih destinacij in njihovih znamenitosti ter odmevnih rešitev na področju oblikovanja embalaže, predvsem za vino. Za svoje delo je prejel mnoge ugledne domače in mednarodne nagrade, med njimi 8 nagrad red dot, European Design Award in ZGRAF, njegove projekte pa objavlja večina relevantnih svetovnih publikacij, posvečenih grafičnemu oblikovanju.

 
9BB_portreti-zirantov_Vindis.png

Aljaž Vindiš

SLOVENIJA

Oblikovalec digitalnih produktov in strokovnjak za vizualizacije Aljaž Vindiš (1987) je zaposlen kot vodja oblikovanja v podjetju 3fs. Odlikujeta ga strokovno ozadje s področja računalništva in vidnih sporočil, ki mu omogočata poglobljeno raziskovanje človeško-računalniške interakcije: meni, da sta za razvoj relevantnih izdelkov in storitev ključna preučevanje podatkov in stik z uporabniki. Med strokovne izkušnje šteje tudi vodenje infografičnega deska časopisa Dnevnik, kjer je s sodelavci v slovensko novinarstvo uvedel napredne metode podatkovne analize in vizualizacije. Zanje je dobil številna mednarodna priznanja s področja statistike, novinarstva in oblikovanja, med njimi tudi prestižne nagrade malofiej. Ob profesionalnem delu se posveča tudi izobraževanju, najsibo z razvojem kadra v podjetju, predavanji, gostovanjem na fakultetah ali mentoriranjem delavnic.

 

Kolofon

produkcija
Fundacija Brumen

produkcijska ekipa
Hana Cirman (vodja), Anja Delbello, Aljaž Vesel

strokovni sodelavci
Ajda Bevc, Ajda Schmidt

mediji
Hana Cirman

oblikovanje
Nejc Prah, Anja Delbello in Aljaž Vesel

portreti žirantov
Robert Ilovar