Bienale slovenskega oblikovanja Brumen

Bienale Brumen je dveletni pregled najkakovostnejše slovenske produkcije vidnih sporočil. Sestavljen je iz več dogodkov, osrednji med njimi pa so mednarodna konferenca, pregledna razstava uvrščenih del ter podelitev nagrad Brumen: najvišjih nacionalnih priznanj na področju oblikovanja. Vsak bienale spremlja katalog, ki vsebuje predstavitev žirantov ter uvrščenih del.

Po 15 letih obstoja bienala se je fundacija odločila za vsebinsko prenovo prireditve - med najvidnejšimi spremembami je njegovo poimenovanje. Bienale vidnih sporočil Slovenije je tako postal bienale slovenskega oblikovanja Brumen, mednarodni oblikovalski dogodek pa preprosto mednarodna konferenca.

9. bienale slovenskega oblikovanja Brumen bo potekal v jeseni 2019.

 


Mednarodna žirija

O uvrstitvi na bienale Brumen odloča žirija vrhunskih mednarodnih strokovnjakov, izvedencev na svojem področju, ki izmed prijavljenih projektov izberejo prejemnike priznanj Brumen, nagrad Brumen ter velike nagrade Brumen. Več o žirantih, ki so v preteklosti soustvarjali bienale Brumen, si lahko preberete na povezavi.

Petčlansko mednarodno žirijo k sodelovanju povabi uprava Fundacije Brumen, ki se nato iz procesa žiriranja povsem umakne. Žirija izbere predsednika, ki po zaključenem postopku žiriranja seznam uvrščenih in nagrajenih del z utemeljitvami preda produkcijski ekipi.


Mednarodna konferenca

Mednarodna konferenca je celodnevni dogodek, na katerem se s predavanji predstavijo člani mednarodne žirije bienala Brumen. Poleg vpogledov v dogajanje v stroki je konferenca priložnost za pogovor o spremembah, novostih in trendih na področju oblikovanja, obenem pa za komentar tujih strokovnjakov o slovenski oblikovalski produkciji.

Dogodek že vrsto let poteka v Kinu Šiška.


Pregledna razstava

Razstavo uvrščenih del bienala Brumen ter slavnostno podelitev nagrad Brumen že od prvega bienala leta 2003 gosti Narodna Galerija. V času trajanja razstave potekajo različni spremni dogodki in vodeni ogledi, na primer srečanje z gospodarstveniki na Gospodarski zbornici Slovenije.

Zatvoritev razstave od 8. bienala Brumen naprej spremlja tudi izid kataloga, ki poleg izbranih in nagrajenih del vsebuje tudi intervjuje z žiranti in avtorji ter druge aktualne vsebine.

Po zaključenem bienalu si je dela mogoče ogledati v spletni galeriji ter v katalogih bienala Brumen.