Back to All Events

Miljenko Licul: Oblikovanje za državo


  • Zgodovinski atrij Mestne hiše 1 Mestni trg Ljubljana, Ljubljana, 1000 Slovenia (map)

Oblikovalec Miljenko Licul (1946–2009) je zgodovinsko zaznamoval vidno prepoznavnost slovenske države, njegovo delo pa še danes sooblikuje vsakdan njenih državljanov z nekaterimi najpomembnejšimi dokumenti. Kot avtor likovne podobe slovenskih tolarjev, potnih listov, zdravstvene izkaznice, pa tudi celostnih grafičnih podob nekaterih najpomembnejših institucij in podjetij je soustvaril naše dojemanje novonastale Republike Slovenije, s svojim delom pa izdatno okrepil zavedanje o pomenu vidnih sporočil in oblikovalcem utrdil zavest o pomenu poklica in stroke.

Razstava Miljenko Licul: Oblikovanje za državo je od leta 2011 do 2016 v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve in veleposlaništev Republike Slovenije gostovala v dvaintridesetih mestih sedemnajstih držav.

Otvoritev razstave bo spremljal izid angleške dopolnitve monografije Miljenka Licula, ki je izšla leta 2011. Slednja vsebinsko osmišlja razstavo, njen cilj pa ni le predstavitev avtorja in njegovega opusa, temveč tudi razlaga pozicije in vpliva njegovih del v širšem nacionalnem in mednarodnem kontekstu. Knjiga ima tri dele: prva dva, Delo in podobe ter Življenje in besede, sta podkrepljena s strokovnimi komentarji domačih in tujih sodelavcev, tretji, Znanstveni aparat, vsebuje podrobno bibliografijo, sezname arhivov in zbirk, ki hranijo Liculove projekte itd.

Spremne tekste so prispevali Petra Černe Oven (urednica monografije), Stane Bernik, Mate Dolenc, Meta Hočevar, Matjaž Kocbek, Željko Kozinc, Peter Skalar, Andrej Smrekar, Jernej Stritar, Vesna Teržan in Gojko Zupan.


organizacija: Fundacija Brumen, Narodna galerija, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za zunanje zadeve
koncept in koordinacija razstave: Dušan Benko
oblikovanje razstave: Kristina Kurent
fotografija portreta: Joco Žnidaršič

 

Earlier Event: February 25
Henryk Tomaszewski: Graphic Poet