Back to All Events

Henryk Tomaszewski: Graphic Poet


  • Galerija Prsten Trg žrtava fašizma Zagreb, 10000 Croatia (map)

Retrospektivna razstava Henryka Tomaszewskega, ki jo Fundacija Brumen soorganizira s HDLU, Hrvaškim društvom likovnih umetnikov, v februarju in marcu 2019 gostuje v zagrebški galeriji Prsten. Na ogled je 131 plakatov ter 50 risb, ki so po premiernem ogledu v Narodni galeriji 2016 gostovali v Švici ter na Kitajskem.

O avtorju

Henryk Tomaszewski (Varšava, 1914), ki velja za starosto poljske šole plakata, je pustil velik pečat tako kot oblikovalec kot profesor na varšavski Akademiji za likovno umetnost. Ob pregledu zadnjih petdesetih let kulturnega ustvarjanja na Poljskem takoj opazimo, kako močno se v delih Tomaszewskega odraža njegova osebnost. Ob velikanskih ideoloških blokih nacionalizma, katolicizma in komunizma je uspel razviti svojo vizualno govorico.

Že pred vojno se je uveljavil s satiričnimi risbami, ki jih je redno objavljal v različnih revijah, med letoma 1936 in 1939 predvsem v reviji Szpilki (Bucike). Od leta 1947 je približno deset let delal predvsem za poljskega filmskega distributerja CWF. Leta 1952 je kot scenograf deloval v gledališču Syrena v Varšavi, od sredine petdesetih let prejšnjega stoletja pa so bili njegovi glavni naročniki gledališča in muzeji. Čeprav je poleg tega ilustriral otroške knjige in oblikoval knjižne naslovnice, se je večinoma ukvarjal z oblikovanjem plakatov, predvsem za film, gledališče in umetniške razstave. Njegov opus obsega skoraj 300 plakatov. Tomaszewski na plakatih skoraj ne uporablja narejenih črkovnih vrst in fotografije. S tem se uvršča v tradicijo slikovnega plakata, čeprav so plakati bolj grafični kot slikoviti, značilno pa jih določa njegova ročno pisana pisava. Uporablja močne in prefinjene barve, njegova linija je lirična in osredotočena. Opazi se roka “striparja”, vendar se uspe izogniti vsem klišejem. Tema vodi k podobi, ki jo vedno narekuje vsebina. Ponavljajoče se oblikovne značilnosti in otipljiva avtorska navzočnost dajejo njegovemu celotnemu delu koherenco.

Earlier Event: October 11
robert žvokelj: vidna sporočila