Back to All Events

8. bienale Brumen: srečanje z gospodarstveniki

Fundacija Brumen in Gospodarska zbornica v okviru 8. bienala slovenskega oblikovanja Brumen organizirata srečanje z gospodarstveniki: dogodek je namenjen vsem predstavnikom podjetij, ki se soočajo s procesom digitalizacije in vpeljevanjem novih tehnologij in ki jih zanima, kako lahko z vključevanjem oblikovalskega mišljenja v svoje procese zadane cilje efektivneje dosežejo. Niz štirih predavanj in popoldanska delavnica se predstavljajo pod skupnim naslovom In kaj lahko oblikovanje ponudi gospodarstvu?.

Dogodek bo potekal 14. novembra 2017 na Gospodarski zbornici Slovenije med 10.00 in 18.00, prijava je mogoča na spletni strani GZS, o dogodku pa vas bomo obveščali tudi prek Facebook strani Fundacije Brumen.

Lokacija: Gospodarska zbornica Slovenije, Dimičeva ulica 13, Ljubljana

Čas: Predavanja: od 10.00 do 13.00, GZS dvorana A; Delavnica: 15.00 do 18.00, GZS dvorana Soča (Center za poslovno usposabljanje)

Prijava: na spletni strani GZS

 

Program predavanj

ALJAŽ VINDIŠ (3fs )

10.00–10.40

Kaj je digitalni produkt in kako ga uspešno umestiti v uveljavljeno podjetje

Pri iskanju odgovorov na digitalne izzivalce v svoji industriji delajo uveljavljena podjetja pogosto napake, ki bi se jim lahko izognila z boljšim razumevanjem narave digitalnih produktov in pogojev za njihov uspeh v obstoječi dejavnosti. Aljaž nas bo seznanil z digitalnimi produkti, identificiral najpogostejše napake v njihovem razvoju ter nanje odgovoril z razvojnim modelom, ki podpira uspešno umestitev digitalnega produkta v uveljavljeno podjetje. Posebej bo opozoril na vlogo oblikovalcev in spremenjeno naravo njihovega dela, ki jo tak model zahteva. Predavanje bo zaključil s predstavitvijo koncepta t. i. oblikovalca digitalnih produktov.

Aljaž Vindiš je oblikovalec digitalnih produktov in strokovnjak za vizualizacije, zaposlen v podjetju 3fs. Raznoliko strokovno ozadje, ki zajema tako računalništvo kot vidna sporočila, mu omogoča poglobljeno raziskovanje človeško-računalniške interakcije in sprememb na področju medijev. Preučevanje podatkov in stik z uporabniki sta po njegovem ključna za razvoj relevantnih izdelkov in storitev, prav tako pa vodita v ustvarjanje pomensko polnejših in bolj privlačnih vsebin. Med strokovne izkušnje šteje tudi vodenje infografičnega deska časopisa Dnevnik, kjer je s sodelavci v slovensko novinarstvo uvedel napredne metode podatkovne analize in vizualizacije. Zanje je dobil številna mednarodna priznanja s področja statistike, novinarstva in oblikovanja, med njimi tudi prestižne nagrade Malofiej.

 

JURE MARTINEC (IDEO)

10.40–11.20

Z algoritmi v prihodnost: kako biti podatkovno usmerjena organizacija

Od zgodnjih dni interneta algoritmi postopoma postajajo hrbtenica digitalne družbe. Danes vam pokažejo slike vseh mačk sveta. Posebej za vas priporočijo najboljše izdelke. Oblikujejo javno mnenje in celo zmagajo na volitvah. Moč algoritmov podatkovno usmerjenim organizacijam omogoča bolj učinkovit pristop k inovacijam, bodisi pri izboljšanju prodajnih poti bodisi snovanju novih izdelkov ali ponujanju učinkovitejših storitev, pri čemer jim konkurenca vedno težje sledi. A vendar so z vse dostopnejšimi podatkovno usmerjenimi tehnologijami, kot sta strojno učenje in umetna inteligenca, komercialne aplikacije podatkovno usmerjenih rešitev dosegljive praktično vsem. Jure bo v predavanju podal primere, kako lahko na človeka osredotočeno oblikovanje organizacijam pomaga usmeriti njihovo podatkovno strategijo in postopoma uvesti omenjene tehnologije.

Jure Martinec je senior oblikovalec in tehnolog pri IDEO (München), globalnem oblikovalskem studiu, ki že več kot 25 let organizacijam po vsem svetu pomaga uspeti skozi oblikovanje. V okviru studia deluje na globalnih projektih številnih gospodarskih panog, od finančne in avtomobilske do industrije igrač in zdravstva. Kot razvijalec pri svojem delu išče priložnosti za pozitiven vpliv na družbo z novimi tehnologijami, npr. umetno inteligenco, navidezno resničnostjo in medmrežjem stvari (IoT). Diplomiral je z nalogo Vloga knjig v digitalni dobi na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in študiral na področju integriranega oblikovanja na Köln International School of Design (KISD). Je član ljubljanskega kolektiva Ansambel.

 

TIBOR KRANJC (Google)

11.50–12.30

Snuj. Oblikuj. Testiraj. Ponovi. Od prototipa do inovacije

Slovenija dosega 32. mesto na svetovnem indeksu inovacije 2017 organizacije WIPO. Po lestvici se je možno povzpeti na različne načine, a prav prototipiranje bi bilo lahko naše pomembno gonilo inovacije. To metodologijo uporabljajo vodilna svetovna podjetja in je svetovni standard v tehnoloških strokah. Prototipiranje ustvarja konkretne rezultate brez velikega vložka. Danes se povezuje predvsem s tehnološkim razvojem, a teoretska izhodišča se lahko navezujejo na poljubno strokovno področje. Navkljub velikemu številu procesov prototipiranja se bo predavanje osredotočilo na iterativni, uporabniškocentrični pristop, oblikovanje v t. i. sprintih ter na pomen oblikovanja in raziskovanja uporabniške izkušnje.

Razpetost med Ljubljano in Zürichom ter med grafitarstvom in oblikovanjem uporabniške izkušnje (UX) je Tiborja naučila, kako sprejeti spremembe kot stalnico, in pomena prave ekipe, ki zna dobro idejo spremeniti v odlično rešitev. Njegov recept za kreativnost sta vključevanje igre v delo ter sodelovanje z inspirativnimi ljudmi. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, zaposlen pa je v podjetju Google kot oblikovalec uporabniške izkušnje. Leta 2014 se je preselil v Zürich, saj so se mu tam ponujale priložnosti za učenje in strokovno rast. Študira na podiplomskem programu Human Computer Interaction Design v Baslu. V prostem času je ilustrator, predavatelj, soustanovitelj umetniške skupine ZEK Crew in organizator novega združenja UX Slovenija Meetup.

 

SARA VRBINC (Helix)

12.30–13.10

Uporabniški produkti v zdravstvu – kako oblikovanje vzpostavi interdisciplinarnost in postavi uporabnike na prvo mesto

Sara bo govorila o procesih oblikovanja zdravstvenih produktov in o nujnosti vzpostavitve interdisciplinarnega, agilnega in iterativnega pristopa, osnovanega na dokazljivih virih. Preciznost pri oblikovanju zdravstvenih produktov (uporabniške izkušnje in uporabniškega vmesnika (UX/UI)) se lahko primerja s tisto pri oblikovanju kontrole zračnega poleta. Le ena izpuščena ali neoblikovana funkcija, ki se ne odziva neposredno na uporabniške potrebe, lahko povzroči nesrečo s smrtnimi žrtvami. Da bi se temu izognili in zagotovili kar najvišjo učinkovitost in uporabnost, se mora produkt stalno odzivati na vedenje uporabnika: uporabnikove potrebe so zato na prvem mestu, želje stranke pa njim prilagojene. Na primeru oblikovanja produktov za bolnišnično okolje bo predavanje izpostavilo obveznost udeležbe uporabnika v procesih razvijanja produkta od samega začetka ter o pomenu interdisciplinarne sestave ekipe v takšnem okolju.

Sara trenutno oblikuje in vodi razvoj zdravstvenih digitalnih produktov na centru Helix, oblikovalsko-inovacijskem laboratoriju znotraj bolnišnic NHS v Londonu. Osredotoča se na uporabo novih tehnologij skozi digitalno uporabniško izkušnjo z namenom podpore kognitivnih sposobnosti uporabnika. Pred tem je bila zaposlena pri IDEO (München) in v več tehnoloških zagonskih (start-up) podjetjih po Evropi. Oblikovalsko izobrazbo je začela na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter jo zaključila z magisterijem na Aalto University (Helsinki) in Royal College of Art (London).

 

Program delavnice

MERITVE USPEHA NA PODLAGI VREDNOT

15.00–18.00

jezik: angleščina

Celostni digitalni studio Ustwo vas vabi na delavnico, na kateri se boste naučili zakaj, kaj in kako merimo uspeh še drugače kot z dobičkom. Kateri vzvodi vaše podjetje spodbujajo k rasti in kako jih lahko vi in vaša ekipa zaznate? Ali lahko uspešnost svojih izdelkov in projektov merite še kako drugače kot običajno? Bo vaša ekipa s tem bolj motivirana in ustvarjalna? Se bo posledično okrepilo sodelovanje in boste lažje zastavili cilje? Naše dosedanje izkušnje vse našteto potrjujejo. Martina in Zofi jih bova delili z vami in vas povabili, da jih umestite v svoj kontekst.

 

Ob koncu delavnice boste bogatejši za:

- poglobljeno razumevanje merjenja vrednosti, ki niso zgolj finančne narave

- novo digitalno orodje za merjenje rezultatov na podlagi vrednot in kulturne ustreznosti, s katerim Ustwo meri tudi lastne procese

- znanje, kako najti ekipne in organizacijske vodje ter motivacijske impulze

- vedenje, kako bolje sodelovati in sklepati zavezništva

 

Martina Gobec, vodja oblikovanja, Ustwo, ima na področju oblikovanja, vodenja in izobraževanja 15-letne izkušnje, odkrepljene s preteklim delom na področju strateškega vidnega sporočanja, uporabniške izkušnje in storitvenega oblikovanja. Ceni uporabo ustvarjalnih rešitev in oblikovalskega mišljenja, s katerimi se premaga zahtevne strateške izzive in ustvarja vrednosti tako za uporabnike izdelkov in storitev kot za sodelujoče organizacije. Trenutno se osredotoča na delo z ljudmi, organizacijske procese in kulturo organizacije. Njen cilj je ustvariti najboljše možne pogoje za projektne skupine, da lahko kakovostno opravljajo svoje delo in pozitivno vplivajo na svet.

 

Zofi Holgerson, koordinatorka, oblikovalka procesov in vodja skupine, Ustwo, v sodelovanju s strankami, med katere šteje nekatera največja mednarodna podjetja, vodi in oblikuje njihove strateške procese. Hkrati vodi večfunkcijske skupine, ki ustvarjajo digitalne produkte v studiu v Malmu (Švedska). Dolgoletne delovne izkušnje na področju oblikovanja digitalnih produktov in procesov ter koordinatorstva je razvijala vse od začetka študija na Hyper Islandu (Stockholm). Zaposlena je bila pri Plan B ter Media Evolution. Najraje dela z ljudmi. Trenutno je osredotočena na izboljšanje učne izkušnje znotraj podjetij, tako v start-upih kot v korporacijah.

 

ORGANIZACIJA PREDAVANJ

Fundacija Brumen in Gospodarska zbornica Slovenije

 

Cena za udeležbo predavanj: 70 EUR

Popust za člane GZS in prijavitelje 8. bienala Brumen: 20 %

Cena za študente: 20 EUR

 

Cena za udeležbo delavnice: 45 EUR

Popust za člane GZS in prijavitelje 8. bienala Brumen: 20 %

Cena za študente: 20 EUR

 

Udeležba predavanj in delavnice: 100 EUR

Popust za člane GZS in prijavitelje 8. bienala Brumen: 20 %

Cena za študente: 35 EUR

 

Na predavanja in delavnico se lahko prijavite na spletni strani GZS, za več informacij pa smo dosegljivi na info@brumen.org ter 051 371 233.