Razpis 9. bienala Brumen

Kaj bo dobrega?

Fundacija Brumen v letu 2019 organizira ┼że 9. bienale Brumen, dveletni pregled najkakovostnej┼íe slovenske produkcije vidnih sporo─Źil. Brumen se letos za─Źne 2. oktobra z mednarodno konferenco v Kinu ┼ái┼íka, vrhunec pa bo dosegel 22. oktobra s podelitvijo nagrad in otvoritvijo pregledne razstave v Narodni galeriji.

01. Zakaj prijaviti

Referen─Źnost uvrstitve

Vsi projekti, uvr┼í─Źeni na bienale, dobijo priznanje za odli─Źno slovensko oblikovanje Brumen in se potegujejo za nagrade Brumen, ki so ┼że 16 let najvi┼íja strokovna oblikovalska odlikovanja na nacionalnem nivoju. [Priznanja in nagrade BrumenÔćĺ]

Kredibilnost ┼żiriranja

O uvrstitvi na bienale in nagrajencih odlo─Źa ┼żirija mednarodnih strokovnjakov, kar zagotavlja visoko raven uvr┼í─Źenih in nagrajenih projektov. ┼Żirijo sestavljajo 4 tuji in 1 slovenski ┼żirant, zato je ocenjevanje neodvisno, hkrati pa upo┼íteva lokalni kontekst. [Mednarodna ┼żirijaÔćĺ]

Celovita predstavitev projekta

Brumen je eno redkih tovrstnih tekmovanj, ki omogo─Źa portfeljsko predstavitev projekta: vsak projekt lahko predstavite z do 12 datotekami in/ali povezavami ter ga opremite s podrobnimi podatki in opisi. To pomaga ┼żiriji pri ocenjevanju, potencialnim naro─Źnikom in javnosti pa pri razumevanju va┼íega projekta in na─Źrtovalskega procesa. [Datoteke in povezaveÔćĺ]

Dobrodo┼íli so vsi projekti, ne glede na okoli┼í─Źine

Na bienale Brumen lahko ┼żirija uvrsti in nagradi tudi avtorske, fiktivne [Tipi projektovÔćĺ] ter nerealizirane [Nerealizirani projektiÔćĺ] in ┼ítudijske projekte [┼átudijski projektiÔćĺ], ─Źe kljub upo┼ítevanju okoli┼í─Źin njihovega nastanka presodi, da predstavljajo del najkakovostnej┼íe slovenske oblikovalske produkcije oziroma ka┼żejo perspektivnost ┼ítudijskega projekta.

Promocija uvr┼í─Źenih projektov

Uvr┼í─Źeni projekti bodo med 22. oktobrom in 28. novembrom 2019 predstavljeni na pregledni razstavi v Narodni galeriji, objavljeni pa bodo tudi v spletni galeriji bienala. Prav tako bo ob zaklju─Źku bienala iz┼íel katalog, ki ga vsi uvr┼í─Źeni prijavitelji dobijo brezpla─Źno, pri nagrajenih projektih pa tudi naro─Źnik/organizacija. Nagrajeni projekti bodo dele┼żni promocije na plakatnih mestih, dru┼żbenih omre┼żjih, v e-obvestilih, sporo─Źilih za medije ÔÇŽ [Kaj prijavnina vklju─ŹujeÔćĺ]

Zna─Źka odli─Źno slovensko oblikovanje

Avtorji in naro─Źniki/organizacije vseh uvr┼í─Źenih projektov dobijo tudi zna─Źko kakovosti, ki bo oblikovalcem olaj┼íala samopromocijo, naro─Źnikom/organizacijam pa omogo─Źala poudarjanje dodane vrednosti nagrajenih izdelkov pri njihovih strankah in v javnosti. [Kaj prijavnina vklju─ŹujeÔćĺ]

Tesnej┼íi odnos z naro─Źniki

Odlikovanje poleg avtorjev prejme tudi naro─Źnik/organizacija. Vsi bodo obve┼í─Źeni dovolj zgodaj, da si lahko organizirajo ─Źas za udele┼żbo na podelitvi. Za┼żeleno je, da nagrado prevzamejo avtorji skupaj z naro─Źnikom/predstavnikom organizacije, zato se jih podeljuje v dveh izvodih. [Pot do priznanj in nagradÔćĺ]

02. Priznanja in nagrade Brumen

Priznanje oz. nagrado prejmejo avtorji in naro─Źnik (v primeru realiziranega naro─Źenega projekta) oz. organizacija (v primeru realiziranega internega projekta organizacije), pri ┼ítudijskih projektih pa tudi mentor. Ve─Ź o tem, kaj vse priznanja in nagrade obsegajo, v sklopu Kaj prijavnina vklju─ŹujeÔćĺ.

Priznanja Brumen

Priznanje za odli─Źno slovensko oblikovanje Brumen se podeli vsem projektom, uvr┼í─Źenim na bienale.

Nagrade Brumen

Nagrade za odli─Źno slovensko oblikovanje Brumen mednarodna ┼żirija po lastni presoji podeli najbolj┼íim izmed uvr┼í─Źenih projektov.

Nagrade podeljuje glede na kakovost in kontekst, ki je razviden iz tipa projekta [Tipi projektovÔćĺ], podatka o realiziranosti projekta [Nerealizirani projektiÔćĺ] in podatka, ali gre za ┼ítudijski projekt [┼átudijski projektiÔćĺ]. ┼Żirija odlo─Źa tudi o ┼ítevilu nagrad ter pri tem ni omejena na razmejitve po kategorijah. Vsaka nagrada bo podeljena z obrazlo┼żitvijo.

Velika nagrada Brumen

Velika nagrada za odli─Źno slovensko oblikovanje Brumen se podeli projektu, ki ga mednarodna ┼żirija prepozna kot najbolj┼íega na bienalu.

┼Żirija ima pravico, da po lastni presoji in na osnovi lastnih kriterijev ne podeli velike nagrade Brumen.

03. Mednarodna ┼żirija

Lucienne Roberts ÔÇö Zdru┼żeno kraljestvo

Oblikovalka, publicistka, predavateljica in soustanoviteljica iniciative GraphicDesign& Lucienne Roberts (1962) poudarja, da ima grafi─Źno oblikovanje mo─Źno eti─Źno komponento. Eno klju─Źnih vodil njenega studia LucienneRoberts+ je podajanje kompleksnih idej na dostopen na─Źin, kar se najbolje odra┼ża pri njenih postavitvah ter kuraciji razstav, na primer Can Graphic Design Save your Life? (Wellcome Collection, London), ki je predstavljala pomen oblikovanja vidnih sporo─Źil v primerih, ko gre za ┼żivljenje in smrt, ter Hope to Nope: Graphics and Politics 2008ÔÇô2018 (Design Museum, London), ki je raziskovala vlogo oblikovanja in tehnologije od finan─Źne krize do zadnjih predsedni┼íkih volitev v ZDA. Njeno knjigo Graphic Designer Surveyed je revija Wallpaper* oklicala za mojstrovino informacijskega oblikovanja. Je ─Źlanica AGI, MISTD ter Kraljeve dru┼żbe umetnosti.

Gerwin Schmidt ÔÇö Nem─Źija

Oblikovalec ter predavatelj Gerwin Schmidt (1966) je svoj studio ustanovil po zaklju─Źku ┼ítudija na HfG Karlsruhe, njegovo polje delovanja pa obsega predvsem oblikovanje publikacij, plakatov ter identitet za kulturne ustanove in podjetja. Njegovi plakati so prejeli vrsto nagrad na presti┼żnih nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih (v Lahtiju, Moskvi, Var┼íavi, Chaumontu ÔÇŽ), osvojili 7 nagrad red dot ter bili kar 18-krat uvr┼í─Źeni med ÔÇť100 best posters of the yearÔÇŁ, prav tako knjige (5 medalj na tekmovanju za ÔÇťNajlep┼ío knjigo na svetuÔÇŁ v Lepizigu). Od leta 2003, ko je postal ─Źlan AGI, predava tipografijo in AV-medije na Dr┼żavni akademiji umetnosti v Stuttgartu.

Sa┼ía Koljcov ÔÇö Rusija

Likovni vodja Sa┼ía Koljcov (1989) se je po zaklju─Źku magistrskega ┼ítudija na Moskovski dr┼żavni univerzi grafi─Źne umetnosti (MGUP) leta 2014 pridru┼żil studiu Shuka. Od majhnih za─Źetkov v oblikovanju publikacij je Shuka v nekaj letih prerasla v podjetje, ki se ukvarja z znam─Źenjem velikih mednarodnih projektov. Sa┼ía je med drugim sodeloval pri prenovi podobe Svetovnega ┼íahovskega prvenstva, vodilnega trgovca z obla─Źili v Rusiji in obmo─Źju biv┼íe Sovjetske zveze Lamoda ter Utair airlines. Kadar ni v slu┼żbi, ri┼íe stripe in se preizku┼ía v kmetovanju.

Vanja Cuculi─ç ÔÇö Hrva┼íka

Oblikovalec in likovni vodja Vanja Cuculi─ç (1977) je po kon─Źanem ┼ítudiju oblikovanja v Zagrebu, izku┼ínjah v marketin┼íki agenciji in v razli─Źnih oblikovalskih studiih ter pou─Źevanju na oddelku za oblikovanje na zagreb┼íki univerzi leta 2005 ustanovil Studio Cuculi─ç. Rezultat dolgoletnega kontinuiranega sodelovanja z zagreb┼íkim Mestnim dramskim gledali┼í─Źem Gavella je obse┼żen opus plakatov za repertoarne uprizoritve, ki so postali za┼í─Źitni znak tako gledali┼í─Źa kakor njegovega studia. Je avtor ┼ítevilnih projektov za promocijo kulturno-turisti─Źnih destinacij in njihovih znamenitosti ter odmevnih re┼íitev na podro─Źju oblikovanja embala┼że, predvsem za vino. Za svoje delo je prejel mnoge ugledne doma─Źe in mednarodne nagrade, med njimi 8 nagrad red dot, European Design Award in ZGRAF, njegove projekte pa objavlja ve─Źina relevantnih svetovnih publikacij, posve─Źenih grafi─Źnemu oblikovanju.

Alja┼ż Vindi┼í ÔÇö Slovenija

Oblikovalec digitalnih produktov in strokovnjak za vizualizacije Alja┼ż Vindi┼í (1987) je zaposlen kot vodja oblikovanja v podjetju 3fs. Odlikujeta ga strokovno ozadje s podro─Źja ra─Źunalni┼ítva in vidnih sporo─Źil, ki mu omogo─Źata poglobljeno raziskovanje ─Źlove┼íko-ra─Źunalni┼íke interakcije: meni, da sta za razvoj relevantnih izdelkov in storitev klju─Źna preu─Źevanje podatkov in stik z uporabniki. Med strokovne izku┼ínje ┼íteje tudi vodenje infografi─Źnega deska ─Źasopisa Dnevnik, kjer je s sodelavci v slovensko novinarstvo uvedel napredne metode podatkovne analize in vizualizacije. Zanje je dobil ┼ítevilna mednarodna priznanja s podro─Źja statistike, novinarstva in oblikovanja, med njimi tudi presti┼żne nagrade malofiej. Ob profesionalnem delu se posve─Źa tudi izobra┼żevanju, najsibo z razvojem kadra v podjetju, predavanji, gostovanjem na fakultetah ali mentoriranjem delavnic.

04. Pot do priznanj in nagrad

Prijavitelji svoje projekte najprej prijavijo prek prijavnega sistema [Prijava projektaÔćĺ] in nato dostavijo fizi─Źne izdelke, ki jih bo mednarodna ┼żirija v ┼żivo ocenjevala in bodo v primeru uvrstitve razstavljeni v Narodni galeriji [Oddaja izdelkov za ┼żiriranje in razstavoÔćĺ].

Mednarodna ┼żirija bo v Sloveniji opravila oba kroga ocenjevanja (uvrstitev na bienale in podelitev nagrad), pri ─Źemer bodo ┼żiranti gledali tako fizi─Źne izdelke kot tudi vnose v prijavnem sistemu. Prijavitelji bodo o uspe┼íni oz. neuspe┼íni uvrstitvi svojih projektov obve┼í─Źeni po e-po┼íti.

Avtorji in naro─Źnik/organizacija bodo o nagradi obve┼í─Źeni dovolj zgodaj, da si bodo lahko organizirali ─Źas za udele┼żbo na podelitvi nagrad. Na slovesnem dogodku jim bosta nagrade podelila predsednik Fundacije Brumen Radovan Jenko in slovenski predstavnik ┼żirije Alja┼ż Vindi┼í.

Klju─Źni datumi

Zgodnje prijave [Prijavnine in koli─Źinski popustiÔćĺ]
do vklju─Źno torka, 9. 7. 2019

Redne prijave [Prijavnine in koli─Źinski popustiÔćĺ]
od 10. 7. 2019 do vklju─Źno petka, 6. 9. 2019

Pozne prijave [Prijavnine in koli─Źinski popustiÔćĺ]
od 7. 9. 2019 do vklju─Źno torka, 10. 9. 2019

Roki ne bodo podaljšani!

Razglasitev projektov, uvr┼í─Źenih na bienale
8. 10. 2019

Podelitev nagrad in otvoritev pregledne razstave
22. 10. 2019

05. Kaj lahko prijavite

Osnovni pogoj prijave je, da so bili oblikovalski projekti na─Źrtovani v obdobju 1. 9. 2017ÔÇô10. 9. 2019 in se uvr┼í─Źajo v eno ali ve─Ź kategorij bienala [KategorijeÔćĺ].

Poleg naro─Źenih projektov je mo┼żno prijaviti tudi interne projekte organizacij, nate─Źajne predloge, avtorske in fiktivne projekte. [Tipi projektovÔćĺ]

Poleg realiziranih se lahko prijavi tudi nerealizirane [Nerealizirani projektiÔćĺ] in ┼ítudijske projekte [┼átudijski projektiÔćĺ].

Pogoji za prijavo

Prijavitelji so lahko fizi─Źne ali pravne osebe, ki delujejo na podro─Źju Republike Slovenije, ali dr┼żavljani Republike Slovenije, ki delujejo zunaj njenih meja.

Za uvrstitev na bienale se potegujejo le v celoti prijavljeni projekti. To pomeni, da mora prijavitelj pravilno izpolniti prijavo [Prijava projektaÔćĺ], v predpisanem roku poravnati prijavnino [Pla─ŹiloÔćĺ] in pravo─Źasno dostaviti izdelke [Oddaja izdelkov za ┼żiriranje in razstavoÔćĺ].

06. Kategorije

Projekt je mo┼żno prijaviti v eno od 7 kategorij. ─îe obsega ve─Ź podro─Źij oblikovanja, ga lahko prijavite tudi ve─Źkrat, ve─Ź o tem v sklopu: Prijava projektaÔćĺ.

Identitete

Kaj spada v to kategorijo?

 • Znaki
 • Celostne grafi─Źne podobe (tiskana, digitalna in video gradiva)
 • Embala┼ża
 • Produktna grafika
 • Oprema prostora (sejmi, trgovine, prodajne to─Źke)
 • Priro─Źniki celostne grafi─Źne podobe

Komunikacijska in promocijska gradiva

Kaj spada v to kategorijo?

 • Plakati
 • Koledarji, rokovniki
 • Drobno gradivo (vabila, ─Źestitke, razglednice ÔÇŽ)
 • Tiskani oglasi (v publikacijah, v prostoru)
 • Digitalni oglasi (spletni, mobilni, na dru┼żbenih omre┼żjih)
 • Videooglasi in telopi
 • Video┼ípice
 • Videospoti in VJ projekcije
 • E-obvestila (newsletter)
 • Pristajalne spletne strani (landing page) oglasnih kampanj

Publikacije

Kaj spada v to kategorijo?

 • Ovitki in naslovnice publikacij
 • Revije in ─Źasopisi
 • Zini
 • Knjige, monografije
 • Knji┼żne zbirke
 • Katalogi, letna poro─Źila
 • Digitalne publikacije (PDF, ePub, mobi ÔÇŽ)

Digitalni produkti in storitve

Kaj spada v to kategorijo?

 • Spletna mesta, portali in trgovine
 • Aplikacije (spletne, mobilne, desktop)
 • Igre (spletne, mobilne, desktop, konzolske)
 • Uporabni┼íki vmesniki (operacijskih sistemov, televizij, vozil ÔÇŽ)

Informacijsko oblikovanje

Kaj spada v to kategorijo?

 • Tiskane, digitalne in video informacijske grafike
 • Tiskane, digitalne in video vizualizacije podatkov
 • Tiskani in digitalni obrazci
 • Tiskana, digitalna in video navodila za uporabo
 • Prostorske re┼íitve (ozna─Źevalni sistemi, postavitve razstav ÔÇŽ)

Dokumenti, vrednostni papirji in pla─Źilni instrumenti

Kaj spada v to kategorijo?

 • Znamke (redni obtok, prilo┼żnostne)
 • Vstopnice, boni
 • Tiskani in kovani denar (redni obtok, prilo┼żnostni)
 • Osebne izkaznice, potni listi in drugi osebni dokumenti
 • Dovoljenja, certifikati in druge uradne listine

Tipografija

Kaj spada v to kategorijo?

 • ─îrkovne dru┼żine
 • ─îrkovne vrste
 • Lettering
 • Kaligrafski izdelki
 • Inicialke

07. Tipi projektov

Poleg naro─Źenih projektov lahko na bienale prijavite tudi interne projekte organizacij, nate─Źajne predloge, avtorske in fiktivne projekte. Podatek o tipu projekta bo viden na ┼żiriranju, prav tako v kolofonu projekta v spletni galeriji, v katalogu ter na razstavi.

Naro─Źeni projekt

Naro─Źeni projekt je projekt, ki nastane kot odgovor na naro─Źilo oz. v dialogu z naro─Źnikom (ki je tretja oseba). Ni nujno, da se je projekt na koncu realiziral (to je ob prijavi treba ustrezno ozna─Źiti).

Nate─Źajni predlog

Nate─Źajni predlog je projekt, ki nastane kot:

 • prijava na vabljeni ali javni razpis oz. nate─Źaj potencialnega naro─Źnika, ki i┼í─Źe izvajalca za svoj projekt (pitch),
 • prijava na nekomercialni tekmovalni razpis (npr. na dru┼żbenoodgovorni festival plakatov).

V primeru, da se je projekt iz prve alineje za─Źel kot nate─Źajni predlog, potem pa prerasel v naro─Źeni projekt, se za tip ozna─Źi naro─Źeni projekt.

V primeru, da je ┼ílo za zmagovalni nate─Źajni predlog, ki pa ni prerasel v naro─Źeni projekt (oz. te mo┼żnosti na nate─Źaju sploh ni bilo), se projekt ┼íe vedno ozna─Źi kot nate─Źajni predlog, zmago pa po ┼żelji omeni v opisu projekta.

Interni projekt organizacije

Interni projekt organizacije je projekt, ki ga je na─Źrtoval interni (in-house) oblikovalec oz. oblikovalska ekipa znotraj organizacije (podjetja, nevladne organizacije, javne institucije ÔÇŽ), katere primarna dejavnost ni oblikovanje kot storitev. Interni projekti organizacije nastajajo v dialogu z oblikovalsko ekipo in nadrejenimi v organizaciji. Ni nujno, da se je projekt na koncu realiziral (to je ob prijavi treba ustrezno ozna─Źiti).

Avtorski projekt

Avtorski projekt je projekt, pri katerem je bil oblikovalec oz. oblikovalska ekipa sam svoj naro─Źnik. Pri projektu so lahko sodelovale tudi tretje osebe (ki se jih lahko navede v kolofonu), a v oblikovalskem procesu niso imele klju─Źne vloge. V ta tip projektov spadajo lastne identitete, lastne blagovne znamke in produkti, samopromocijski projekti oblikovalcev ÔÇŽ

Fiktivni projekt

Fiktivni projekt pomeni oblikovanje za fiktivnega naro─Źnika ali za realno fizi─Źno osebo oz. organizacijo, s katero pa avtor nima naro─Źni┼íkega razmerja. V ta tip projektov spadajo recimo samoiniciativna preoblikovanja, ki se ponavadi naredijo kot PR podvigi oblikovalcev ali kot vaja v sklopu ┼ítudijskega procesa.

08. Študijski projekti

Na bienale lahko prijavite tudi ┼ítudijske projekte, nastale pod mentorstvom v sklopu ┼ítudijskega procesa (┼ítudijski projekti niso vezani na ┼ítudentski status prijavitelja, za katerega priznavamo 50-odstotni popust na prijavnino ÔÇô Polovi─Źna cena za ┼ítudenteÔćĺ).

Da je ┼ílo za ┼ítudijski projekt, je ob prijavi treba ozna─Źiti, sicer pa se ga tako kot vsak drug projekt prijavi v primerno kategorijo in se mu dolo─Źi ustrezen tip [Tipi projektovÔćĺ].

09. Nerealizirani projekti

Pri naro─Źenih projektih in internih projektih organizacij je ob prijavi treba ozna─Źiti, ali je bil projekt realiziran ali ne. To se ne izklju─Źuje s podatkom, da gre za ┼ítudijski projekt [┼átudijski projektiÔćĺ].

10. Prijavnine in koli─Źinski popusti

Zgodnje prijave
do vklju─Źno torka, 9. 7. 2019
59 EUR

Redne prijave
od 10. 7. 2019 do vklju─Źno 6. 9. 2019
69 EUR

Pozne prijave
od 7. 9. 2019 do vklju─Źno 10. 9. 2019
79 EUR

Vse prijavnine vklju─Źujejo 22-odstotni DDV.

Kaj prijavnina vklju─Źuje

Vsi prijavljeni projekti:

 • do 12 datotek/povezav za predstavitev projekta ob prijavi
 • neodvisno in strokovno oceno mednarodne ┼żirije
 • administrativne stro┼íke
 • predstavitev v spletni galeriji
 • 50-odstotni popust pri nakupu tiskanih katalogov

Uvr┼í─Źeni projekti ┼íe:

 • digitalno plaketo priznanje Brumen
 • digitalno zna─Źko priznanje Brumen
 • predstavitev na pregledni razstavi bienala v Narodni galeriji
 • predstavitev v tiskanem katalogu
 • tiskani katalog (en brezpla─Źni izvod na prijavitelja, 50-odstotni popust pri nakupu dodatnih izvodov)
 • po bienalu izdelki postanejo del zbirke Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

Nagrajeni projekti še:

 • tiskano in digitalno plaketo nagrada Brumen (2 izvoda: za avtorje in za naro─Źnika/organizacijo)
 • digitalno zna─Źko nagrada Brumen
 • promocijo na dru┼żbenih omre┼żij in e-obvestilih
 • uvrstitev na morebitne dodatne razstave in javne plakatne akcije
 • izpostavitev v katalogu
 • izpostavitev v medijskih objavah
 • dodaten izvod kataloga za naro─Źnika/organizacijo (─Źe ga/jo je projekt imel)

Dobitnik velike nagrade Brumen še:

 • kipec velika nagrada Brumen (2 izvoda: za avtorje in za naro─Źnika/organizacijo)
 • tiskano in digitalno plaketo velika nagrada Brumen (2 izvoda: za avtorje in za naro─Źnika/organizacijo)
 • digitalno zna─Źko velika nagrada Brumen
 • dodatno izpostavitev v katalogu ter intervju z dobitnikom/dobitniki nagrade
 • promocijo projekta, avtorjev in naro─Źnika z objavo v partnerskem mediju

Koli─Źinski popusti

Ve─Ź projektov kot prijavite, vi┼íji je popust:
1. prijava: polna cena
2. prijava: 10 % popusta
3. prijava: 20 % popusta
4. prijava: 30 % popusta
5. in vsaka nadaljnja prijava: 40 % popusta

Polovi─Źna cena za ┼ítudente

Prijaviteljem z uradnim statusom ┼ítudenta se prizna polovi─Źna cena prijavnine, a le ob predlo┼żitvi skena potrdila o vpisu v teko─Źe ┼ítudijsko leto ali veljavne ┼ítudentske izkaznice v za to namenjeno polje v prijavnem sistemu. Koli─Źinski popusti veljajo tudi za te prijave.

11. Prijava projekta

Bienale Brumen za prijave in ┼żiriranje uporablja enega vodilnih sistemov AwardForce. Sistem avtomatsko shranjuje vne┼íene podatke, vendar bo vnos projektov la┼żji in hitrej┼íi, ─Źe ┼że vnaprej pripravite vse informacije in datoteke, potrebne za prijavo. Svetujemo, da si pred prijavo ogledate projekte, uvr┼í─Źene na 8. bienale Brumen, ki naj vam bodo vodilo za izbiro kategorije in tipa projektov ter formulacijo njihovih naslovov [spletna galerijaÔćŚ].

Organizator bo podatke o projektu, avtorstvu, naro─Źniku ÔÇŽ, kakr┼íni bodo zapisani v sistem AwardForce ob prijavi, uporabljal na podelitvi nagrad, pregledni razstavi, plaketah in v spletni galeriji, tiskanem katalogu ter medijskih sporo─Źilih.

┼Żirija in organizator imata pravico do prerazvrstitve projekta v kategorijo, primernej┼ío od navedene v prijavi, organizator pa ima za namene poenotenja pravico tudi do urejanja ostalih podatkov o projektu.

Prijavitelj odgovarja za resni─Źnost navedb v prijavi.

Kategorija

Za projekte, ki vsebujejo razli─Źne izdelke znotraj iste kategorije (npr. znak, serija embala┼ż in oprema prostora), zadostuje ena prijava.

─îe obsega ve─Ź podro─Źij oblikovanja (npr: digitalna aplikacija in identiteta, identiteta in knjiga, knjiga in plakat ÔÇŽ), lahko projekt prijavite v ve─Ź kategorij, vendar morate za vsako kategorijo narediti novo prijavo. Postopek je enostaven, saj prijavni sistem omogo─Źa ustvarjanje duplikatov prijav. (V razdelku ┬╗Moje prijave┬ź projekt ozna─Źite s kljukico in kliknite ┬╗Kopija┬ź.) V duplikatih lahko izbor slik ostane enak ali pa ga prilagodite, da so v ospredju tisti izdelki v projektu, ki so relevantni za kategorijo.

Vsako prijavo je treba pla─Źati, tudi ─Źe gre za del istega projekta. [Prijavnine in koli─Źinski popustiÔćĺ]

Naslov projekta

Naslov projekta naj bo sestavljen iz dveh delov. Prvi del predstavlja ime projekta (npr. ime blagovne znamke, naslov publikacije ÔÇŽ), drugi del, ki stoji za podpi─Źjem, pa definira vrsto projekta (npr. podoba blagovne znamke, serija plakatov, mobilna aplikacija ÔÇŽ).

Nekaj primerov: ┬╗Pri┼íleki; serija naslovnic┬ź, ┬╗Extending the Dialogue; knjiga┬ź, ┬╗Parlameter; spletno orodje┬ź, ┬╗Eva; ─Źrkovna vrsta┬ź.

─îe projekt prijavljate v ve─Ź kategorij, je treba uporabiti skupno osnovo imena za vse prijave, recimo ┬╗Lutkovno gledali┼í─Źe Ljubljana, sezona 2016/17┬ź, tej pa dodati vrsto projekta, torej pojasnilo, relevantno za posamezno kategorijo, npr. ┬╗Lutkovno gledali┼í─Źe Ljubljana, sezona 2016/17; abonmajski plakati┬ź, ┬╗Lutkovno gledali┼í─Źe Ljubljana, sezona 2016/17; programske knji┼żice┬ź.

Naslov projekta je treba vpisati v slovenskem in angleškem jeziku.

Opis projekta

Namen opisov je kontekstualizacija projekta ┼żiriji, objavljeni pa bodo tudi javno, na primer ob izdelkih na pregledni razstavi, v katalogu in v spletni galeriji.

Opis je treba vpisati v slovenskem in angle┼íkem jeziku, v vsakem jeziku naj obsega najve─Ź 600 znakov. Besedilo v sloven┼í─Źini je namenjeno predvsem doma─Źi javnosti, primarni namen besedila v angle┼í─Źini pa je kontekstualizacija projekta ┼żiriji, zato je vsebina lahko razli─Źna. [poglej primerÔćŚ]

Naro─Źnik/organizacija

Fundacija Brumen spodbuja udele┼żbo naro─Źnikov na slovesni podelitvi nagrad. Pri realiziranih naro─Źenih projektih ali realiziranih internih projektih organizacije je lahko o uvrstitvi na bienale oz. prejeti nagradi obve┼í─Źen tudi naro─Źnik oz. predstavnik organizacije. Ob prijavi zato vnesite tudi kontaktne podatke naro─Źnika/organizacije (ime, priimek, e-naslov in opcijsko tudi telefonsko ┼ítevilko). Podatki bodo uporabljeni izklju─Źno za obvestilo o uvrstitvi oz. nagradi.

V katalogu letos na─Źrtujemo objavo ankete med naro─Źniki oblikovalskih storitev, ki bo prikazovala zrcalni pol oblikovalskega procesa. V prijavnem sistemu lahko ozna─Źite tudi, ali dovoljujete uredni┼ítvu kataloga, da va┼íega naro─Źnika oz. organizacijo kontaktira z vpra┼íalnikom (kontaktna oseba je lahko druga kot za obve┼í─Źanje o uvrstitvi oz. prejeti nagradi, podatki bodo uporabljeni izklju─Źno za ta namen).

Avtorji

Fundacija Brumen spodbuja navedbo vseh avtorjev projekta.

─îe je prijavitelj projekta hkrati tudi avtor, mora svoje ime in druge podatke znova vnesti med avtorje.

─îe je posamezen avtor pri projektu opravljal ve─Ź vlog, ga morate za vsako vlogo posebej vnesti.

Pri ┼ítudijskih projektih je treba navesti tudi mentorja (ena od mo┼żnih vlog v spustnem seznamu), v polje ┬╗kolektiv┬ź pa ime izobra┼żevalne institucije.

Avtorji bodo objavljeni v istem vrstnem redu, kot bodo vneseni v prijavni sistem. Sistem ne omogo─Źa naknadnega spreminjanja vrstnega reda ┼że vnesenih avtorjev. Na razstavi in v katalogu bodo kolofoni formatirani tako, da bodo posamezniki v kolektivu podrejeni imenu kolektiva [poglej primerÔćŚ], zato velja avtorje iz istega kolektiva navesti zaporedno.

Datoteke in povezave

Nalo┼żene datoteke naj skupaj tvorijo portfeljsko predstavitev projekta, pri ─Źemer ni nujno, da ena slika predstavlja en izdelek. V primeru uvrstitve na bienale bodo slike objavljene v spletni galeriji, tiskanem katalogu in po presoji organizatorja tudi na pregledni razstavi.

V posamezno prijavo je mogo─Źe nalo┼żiti do 12 slikovnih ali video datotek oz. povezav do spletnih mest, strani za prenos aplikacij itd. Obvezna je vsaj ena slika (za uporabo v katalogu in po presoji organizatorja tudi na razstavi).

Kola┼żiranje (zdru┼żevanje ve─Ź slik v eno) je prepovedano, za izpostavitev detajla je potrebna lo─Źena slika. [poglej primerÔćŚ]

Prav tako je prepovedano anotiranje (pojasnjevalni teksti kot del slike). Vsaki nalo┼żeni datoteki (sliki ali videu) je mo┼żno dodati kratek opis v sloven┼í─Źini in angle┼í─Źini (do 100 znakov v vsakem jeziku), kar nadomesti potrebo po pojasnjevanju na sami sliki.

Prijave s kola┼żiranimi in/ali z anotiranimi slikami bo organizator diskvalificiral.

Video zaradi anonimnega ┼żiriranja ne sme vsebovati kolofona avtorjev.

Ve─Źdelne prijave (duplikati prijav v isti kategoriji, z dodatnimi slikami istega projekta) niso dovoljene. Od prijaviteljev se pri─Źakuje, da med slikami naredijo izbor.

┼átevilo izdelkov, ki jih prijavitelji prinesejo na ┼żiriranje, ni odvisno od ┼ítevila nalo┼żenih datotek v prijavni sistem. [Oddaja izdelkov za ┼żiriranje in razstavoÔćĺ]

Nalo┼żena slika mora:

 • biti dimenzije 4200 px (po dalj┼íi stranici),
 • imeti nastavljeno resolucijo 300 dpi,
 • biti v barvnem prostoru RGB,
 • biti ali v formatu JPG (za prete┼żno fotografske/slikovne motive)
  ali v formatu PNG (za prete┼żno ploskovne motive),
 • biti velika najve─Ź 10 MB,
 • imeti ime datoteke sestavljeno iz naslova-projekta_zaporedne-┼ítevilke (primer: Extending-the-Dialogue-knjiga_01.png).

Nalo┼żen video mora:

 • biti dimenzije 1920 px (po dalj┼íi stranici),
 • biti v formatu MP4 ali MOV (tip kompresije H.264),
 • biti velik najve─Ź 200 MB,
 • imeti ime datoteke sestavljeno iz naslova-projekta_zaporedne-┼ítevilke (primer: Parlameter-spletno-orodje_02.mp4).

Povezava mora:

 • povezovati na delujo─Źe spletno mesto (─Źe je slednje del projekta),
 • povezovati na stran za prenos aplikacije (v primeru pla─Źljive aplikacije povezavi v polje ┬╗Dodatno┬ź dodajte navodilo za brezpla─Źen prenos).

Prva datoteka (po nalaganju lahko vrstni red ┼íe spreminjate) bo ob objavi spletne galerije slu┼żila kot thumbnail projekta.

V spletni galeriji bodo objavljene vse slike, videi in povezave, ki jih boste dodali ob prijavi (navodila za brezpla─Źen prenos aplikacije bodo odstranjena).

Ob postavitvi kataloga in pregledne razstave si organizator pridru┼żuje pravico do uredni┼íkega izbora ÔÇô zaradi prostorskih omejitev bo uporabljeno le omejeno ┼ítevilo slik. ┼Żirija bo ocenjevala na podlagi vseh slik, videov in povezav ter vseh fizi─Źno prinesenih materialov [Oddaja izdelkov za ┼żiriranje in razstavoÔćĺ].

Zaklju─Źek prijave

Prijavo v prijavnem sistemu zaklju─Źite tako, da v pogledu urejanja prijave kliknete na gumb ┬╗Po┼ílji prijavo┬ź (zadnji gumb v spodnji vrsti). Ko to storite z vsemi svojimi prijavami, kliknite na povezavo ┬╗Ko┼íarica┬ź (desno zgoraj), kjer vam sistem sproti izra─Źunava ceno va┼íih prijav z upo┼ítevanimi popusti. Prijave so dokon─Źno oddane ┼íele po kliku na gumb ┬╗Naprej na pla─Źilo┬ź v ko┼íarici.

V naslednjem koraku si lahko prenesete ra─Źun, ki ga boste prejeli tudi v elektronskem sporo─Źilu. Sistem vam bo po e-po┼íti poslal tudi potrdilo za vsakega od uspe┼íno oddanih projektov.

Tudi ─Źe ste prijave ┼że oddali in pla─Źali, lahko kadarkoli do zaklju─Źka prijav dodate nove prijave. Sistem bo ceno vsake naknadne prijave zni┼żal glede na ┼ítevilo ┼że oddanih prijav.

Svoje oddane prijave lahko urejate (npr. zamenjate kak┼íno priponko, dodate kak┼ínega avtorja ÔÇŽ) vse do datuma zaklju─Źka prijav.

12. Pla─Źilo

Ra─Źun, ki ste ga prenesli iz prijavnega sistema oz. prejeli po elektronski po┼íti, vsebuje vse potrebne podatke za poravnavo prijavnine tako s klasi─Źnim kot elektronskim pla─Źilnim nalogom. Navedba sklica je obvezna.

Prejemnik:

Fundacija Brumen
Slovenska 11
1000 Ljubljana
IBAN: SI56 0201 3025 3559 953 (odprt pri NLB, d. d.)
BIC/SWIFT: LJBASI2X
koda namena: OTHR
sklic/referenca: SI 00 in ┼ítevilka ra─Źuna (primer: SI 00 2019-9-180)

Rok za pla─Źilo ra─Źuna je 15 dni.

─îe potrebujete e-ra─Źun ali fizi─Źni izvod ra─Źuna z ┼żigom, nam to prosim sporo─Źite na info@brumen.org.

Organizator bo na ┼żiriranje uvrstil le projekte, ki so bili uspe┼íno oddani v prijavnem sistemu in za katere je bila prijavnina poravnana.

V primeru, da ve─Ź razli─Źnih prijaviteljev prijavi isti projekt, se upo┼íteva prva oddana prijava. Morebitnih prepla─Źil organizator ne vra─Źa.

13. Oddaja izdelkov za ┼żiriranje in razstavo

┼Żiriranje

Po oddaji projektov prek prijavnega sistema in pla─Źilu prijavnine je do zahtevanega roka organizatorju treba dostaviti ┼íe fizi─Źne izdelke, ki jih bo mednarodna ┼żirija ocenjevala (poleg prijav v prijavnem sistemu) in bodo v primeru uvrstitve razstavljeni v Narodni galeriji.

Oddaja fizi─Źnih izdelkov je obvezna pri vseh projektih, izjema so tisti, kjer fizi─Źni izdelki ne obstajajo (npr. digitalni projekti, ─Źrkovne vrste, nerealizirani projekti ÔÇŽ) oz. niso prenosljivi (npr. prostorske postavitve, ozna─Źitve ÔÇŽ) ali primerni za postavitev v galerijskih prostorih (npr. vozila in drugi zelo veliki predmeti, pokvarljivo blago ÔÇŽ). Tovrstne projekte bo mednarodna ┼żirija ocenila izklju─Źno na podlagi predstavitve v prijavnem sistemu.

Dostavljenemu materialu obvezno prilo┼żite natisnjen PDF zaklju─Źene prijave. (Ikona za prenos PDF datoteke je na skrajno desnem koncu vrstice v seznamu projektov v razdelku ┬╗Moje prijave┬ź.)

Izdelke lahko oddate osebno v Narodni galeriji (Fototeka, slu┼żbeni vhod, Puharjeva ulica 9) v naslednjih terminih:

 • ─Źetrtek, 19.ÔÇë9.ÔÇë2019, med 16. in 19. uro,
 • sobota, 21.ÔÇë9.ÔÇë2019, med 12. in 18. uro.

Izdelke lahko tudi pošljete po pošti na naslov:
Fundacija Brumen
po┼ítno le┼że─Źe
1106 Ljubljana

Izdelke morate poslati med 10. 9. in 21. 9. 2019. Velja datum po┼ítnega ┼żiga. ─îe so izdelki v ve─Ź ovojnicah ali paketih, morate vsako po┼íiljko ozna─Źiti z naslovom projekta in zaporedno ┼ítevilko, recimo Naslov projekta 1/2, Naslov projekta 2/2.

Organizator ima pravico, da diskvalificira projekte, ki nimajo prilo┼żene natisnjene zaklju─Źene prijave in/ali za katere ni bila poravnana prijavnina.

Razstava

Fizi─Źni izdelki, oddani za ┼żiriranje, bodo kasneje uporabljeni tudi pri postavitvi pregledne razstave v Narodni galeriji.

Organizator si zaradi prostorskih omejitev pridr┼żuje pravico, da ne razstavi vseh fizi─Źnih izdelkov in po lastni presoji nekatere projekte predstavi izklju─Źno na predstavitvenih plakatih. V tem primeru bo organizator prijavitelja zaprosil za dodatne predstavitvene datoteke za razstavo, o ─Źemer bodo prijavitelji pravo─Źasno obve┼í─Źeni. Ob tem nastale stro┼íke krije prijavitelj (organizator mu izda dodaten ra─Źun).

Vsi fizi─Źni izdelki projektov, uvr┼í─Źenih na bienale, postanejo last organizatorja in se ne vra─Źajo. Organizator jih lahko uporabi za promocijo bienala. Po zaklju─Źku bienala postanejo del zbirke Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Prijavitelji projektov, ki niso bili uvr┼í─Źeni na bienale (ne glede na to, ali so bili dostavljeni fizi─Źno ali poslani po po┼íti), naj svoje izdelke prevzamejo v Narodni galeriji (Fototeka, slu┼żbeni vhod, Puharjeva ulica 9) v terminih:

 • petek, 11.ÔÇë10.ÔÇë2019, med 12.00 in 17.30,
 • sobota, 12.ÔÇë10.ÔÇë2019, med 12.00 in 17.30.

Izdelkov, ki jih prijavitelji ne bodo prevzeli v teh dveh terminih, organizator ne bo hranil.

Organizator ne odgovarja za morebitne po┼íkodbe pri transportu izdelkov na razstavo.

14. Kontakt

Fundacija Brumen
Slovenska 11
1000 Ljubljana

info@brumen.org
www.brumen.org
+386 (0)51 371 233

Uradne ure pisarne 9. bienala so ob delavnikih med 10. in 18. uro,
kjer nas lahko obi┼í─Źete po predhodnem dogovoru.

 

Generalni sponzor

Partnerji

Pokrovitelji

Sponzorji

Medijski sponzorji