9. bienale slovenskega
oblikovanja Brumen

Mednarodna konferenca
2. oktober 2019, 15.00
Kino Šiška

Otvoritveni dogodek 9. bienala Brumen je mednarodna konferenca, kjer se bo žirija dvornih pokuševalcev najslajših oblikovalskih presežkov predstavila s strokovnimi predavanji.

Lucienne Roberts (Združeno kraljestvo), Vanja Cuculić (Hrvaška), Gerwin Schmidt (Nemčija), Saša Koljcov (Rusija) in Aljaž Vindiš (Slovenija) bodo z raznolikostjo strokovnih področij, ki jih pokrivajo, ponudili vpogled v svoj pristop k oblikovanju, s tem pa bomo odprli izhodišča za pogovor o izzivih na področju vidnih sporočil danes.

Predavanjem bodo sledile recenzije portfeljev, klepet z žiranti in neformalno druženje v predprostoru Katedrale, ves čas pa se boste lahko spoznali tudi z zbranimi podjetji na job boardu.

Vstop na dogodek je prost, program pa bo potekal v slovenščini in angleščini.

Urnik

15.00
job board

16.00–16.10
uvod

16.10–16.40
Lucienne Roberts

16.40–17.10
Vanja Cuculić

17.10–17.40
odmor

17.40–18.10
Gerwin Schmidt

18.10–18.40
Saša Koljcov

18.40–19.00
Aljaž Vindiš

19.00–19.30
pogovor z žiranti bienala

19.30–20.00
recenzije portfeljev

20.00
after

 

Lucienne Roberts
Združeno kraljestvo

Oblikovalka, publicistka, predavateljica in soustanoviteljica iniciative GraphicDesign& Lucienne Roberts (1962) poudarja, da ima grafično oblikovanje močno etično komponento. Eno ključnih vodil njenega studia LucienneRoberts+ je podajanje kompleksnih idej na dostopen način, kar se najbolje odraža pri njenih postavitvah ter kuriranju razstav, na primer Can Graphic Design Save your Life? (Wellcome Collection, London), ki je predstavljala pomen oblikovanja vidnih sporočil v primerih, ko gre za življenje in smrt, ter Hope to Nope: Graphics and Politics 2008–2018 (Design Museum, London), ki je raziskovala vlogo oblikovanja in tehnologije od finančne krize do zadnjih predsedniških volitev v ZDA. Njeno knjigo Graphic Designer Surveyed je revija Wallpaper* razglasila za mojstrovino informacijskega oblikovanja. Je članica AGI, MISTD ter Kraljeve družbe umetnosti.

luciennerobertsplus.com
graphicdesignand.com
IG: @graphicdesignand

 

Vanja Cuculić
Hrvaška

Oblikovalec in likovni vodja Vanja Cuculić (1977) je po končanem študiju oblikovanja v Zagrebu, izkušnjah v marketinški agenciji in v različnih oblikovalskih studiih ter poučevanju na oddelku za oblikovanje na zagrebški univerzi leta 2005 ustanovil Studio Cuculić. Rezultat dolgoletnega kontinuiranega sodelovanja z zagrebškim Mestnim dramskim gledališčem Gavella je impresiven opus plakatov za repertoarne uprizoritve, ki so postali zaščitni znak tako gledališča kakor njegovega studia. Je avtor številnih projektov za promocijo kulturno-turističnih destinacij in njihovih znamenitosti ter odmevnih rešitev na področju oblikovanja embalaže, predvsem za vino. Za svoje delo je prejel mnoge ugledne domače in mednarodne nagrade, med njimi 8 nagrad red dot, European Design Award in ZGRAF, njegove projekte pa objavlja večina relevantnih svetovnih publikacij, posvečenih grafičnemu oblikovanju.

studio-cuculic.hr
FB: Studio Cuculić

 

Gerwin Schmidt
Nemčija

Oblikovalec ter predavatelj Gerwin Schmidt (1966) je svoj studio ustanovil po zaključku študija na HfG Karlsruhe, njegovo polje delovanja pa obsega predvsem oblikovanje publikacij, plakatov ter identitet za kulturne ustanove in podjetja. Njegovi plakati so prejeli vrsto nagrad na prestižnih nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih (v Lahtiju, Moskvi, Varšavi, Chaumontu …), osvojili 7 nagrad red dot ter bili kar 18-krat uvrščeni med »100 best posters of the year«, prav tako knjige (5 medalj na tekmovanju za »Najlepšo knjigo na svetu« v Lepizigu). Od leta 2003, ko je postal član AGI, predava tipografijo in AV-medije na Državni akademiji umetnosti v Stuttgartu.

gerwin-schmidt.de
IG: @gerwinschmidt01

 

Saša Koljcov
Rusija

Likovni vodja Saša Koljcov (1989) se je po zaključku magistrskega študija na Moskovski državni univerzi grafične umetnosti (MGUP) leta 2014 pridružil studiu Shuka. Od majhnih začetkov v oblikovanju publikacij je Shuka v nekaj letih prerasla v podjetje, ki se ukvarja z znamčenjem velikih mednarodnih projektov. Saša je med drugim sodeloval pri prenovi podobe Svetovnega šahovskega prvenstva, vodilnega trgovca z oblačili v Rusiji in na območju bivše Sovjetske zveze Lamoda ter letalske družbe Utair. Kadar ni v službi, riše stripe in se preizkuša v kmetovanju.

shuka.design
IG: @sashakoltsov
IG: @shukagram

 

Aljaž Vindiš
Slovenija

Oblikovalec digitalnih produktov in strokovnjak za vizualizacije Aljaž Vindiš (1987) je zaposlen kot vodja oblikovanja v podjetju 3fs. Odlikujeta ga strokovno ozadje s področja računalništva in vidnih sporočil, ki mu omogočata poglobljeno raziskovanje človeško-računalniške interakcije: meni, da sta za razvoj relevantnih izdelkov in storitev ključna preučevanje podatkov in stik z uporabniki. Med strokovne izkušnje šteje tudi vodenje infografičnega deska časopisa Dnevnik, kjer je s sodelavci v slovensko novinarstvo uvedel napredne metode podatkovne analize in vizualizacije. Zanje je dobil številna mednarodna priznanja s področja statistike, novinarstva in oblikovanja, med njimi tudi prestižne nagrade malofiej. Ob profesionalnem delu se posveča tudi izobraževanju, najsibo z razvojem kadra v podjetju, predavanji, gostovanjem na fakultetah ali mentoriranjem delavnic.

vindis.info
3fs.si
TW: @AljazVindis

 
 

Recenzije portfeljev
Bi radi naše mednarodne goste vprašali, kaj menijo o vašem delu? Projekt, ki ga želite pokazati, prinesite v tiskani ali digitalni obliki in prisedite k izbranemu žirantu. Po predavanjih bodo v preddverju Katedrale 30 minut na voljo za vsako vprašanje, ki bi jim ga želeli zastaviti.
Vnaprejšnja prijava ni potrebna.

Job board
Na konferenci se bodo letos predstavila tudi podjetja, ki iščejo oblikovalce; vas pa pozivamo, da svoje spretnosti delodajalcem predstavite tudi sami. Prinesite svoj portfolio in posodobite svoj CV, nikdar se ne ve, kdaj vas sreča zanimiv job!

 

Člane žirije je portretiral Robert Ilovar.