Roger Black

ZDA / Kitajska, gost 6. Brumna (2013)Roger Black, kreativni direktor založniške skupine Edipresse Asia v Hong Kongu, med prvimi oblikovalci publikacij, ki so prestopili na splet, že 40 let sistematično razvija poti boljše, bolj učinkovite vizualne komunikacije. Novi položaj v Hong Kongu je sprejel julija letos. Čeprav je kot svetovalec v preteklosti že sodeloval s skupinami, kot je Hearst Magazines (Esquire je preoblikoval dvakrat), se s selitvijo v Azijo Black prvič po letu 1987, ko je zapustil Newsweek, vrača k delu znotraj založniške hiše. Leta 1968 je začel kot urednik časopisa Univerze v Chicagu The Maroon in leta 1996 prejel univerzitetno nagrado za strokovne dosežke. Potem ko je opravljal delo glavnega umetniškega direktorja za Rolling Stone, New York, The New York Times in Newsweek, je leta 1987 ustanovil svoje podjetje za oblikovanje publikacij Roger Black Narrative Design Studio in leta 1989 postal ustanovni partner podjetja Font Bureau. Pod njegovim vodstvom so bili preoblikovani veliki sistemi, npr. Reader’s Digest, Esquire, Premiere, Fast Company, Smart Money, Panorama (Italija), Semana (Kolumbija) in The Nation (Tajska). Na področju časopisja so med najbolj znanimi naročniki Los Angeles Times, Houston Chronicle, Rocky Mountain News, Toronto Star, Tages Anzeiger (Zürich), Kompas (Džakarta) in The Straits Times (Singapur).

Od leta 1995 se ukvarja s spletnim oblikovanjem in je sodeloval pri nekaterih od prvih vplivnih spletišč, med drugim MSNBC.com in @Home Network. Vodil je lansiranje hibridne aplikacije za iPad The Sporting News, ki temelji na platformi za oblikovanje HTML5 Treesaver, ter oblikoval tiskano in digitalno platformo za Washington Post in Scientific American.

Napisal je dve strokovni knjigi: Desktop Design Power in Web Sites That Work, na svojem spletenem mestu občasno objavlja tudi blog. Lani je dobil nagrado organizacije The Society of News Design za življenjske dosežke. Trenutno živi v Hong Kongu.

Video predavanje: Razlike med radikalnim in revolucionarnim oblikovanjem

Brumnovi gostjenika