Q & A: Nedjeljko Špoljar

"Zame je bilo vedno navdihujoče pogledati čez mejo, sodelovati na razstavah in festivalih in se srečevati s kolegi."

Kaj je bil vaš glavni motiv, da ste sprejeli povabilo k žiriranju in predavanju v Ljubljani v okviru 6. Brumna?

Srečanje s spoštovanimi kolegi, uživanje ob ponovnem obisku Ljubljane in ocenjevane kakovostnih oblikovalskih del. Kako bi lahko rekel ne?

Poznate kakega slovenskega oblikovalca ali slovensko oblikovanje?

Čeprav nisem strokovnjak že od začetka svoje kariere občudujem slovensko oglaševanje in oblikovanje, saj sem bil vedno tako ali drugače povezan s Slovenijo – ki ima, mimogrede, tradicijo dobrega in uspešnega oblikovanja. Zame je bilo vedno navdihujoče pogledati čez mejo, sodelovati na razstavah in festivalih in se srečevati s kolegi. Eden slovenskih oblikovalcev je moj dobrer prijatelj, nekaj jih poznam bežno, številnih pa žal ne, občudujem pa njihovo delo. Pa vendar ne bi mogel reči, da dobro poznam slovensko oblikovalsko sceno, še posebej mlade oblikovalce. Zato se nadejam, da bom na Bienalu spoznal veliko dobrih projektov in oblikovalcev.

Kaj je po vašem mnenju najpomembnejši prihajajoči trend v oblikovanju?

Nisem prepričan, kaj bo naslednji trend, zagotovo pa vem, da bi si sam želel vrnitev dobre, lepe, pazljivo izdelane tipografije in zaton utrujajočih, namerno grdih in na videz ne-oblikovanih oblikovalskih rešitev. Morda imajo smisel v družbah z močnim oblikovanjem, kjer je vse lepo oblikovano, a v razvijajočih državah (med katerimi je tudi Hrvaška) to preprosto ne deluje.

Kaj štejete za svoj najbolj uspešen oblikovalski projekt?

Pravzaprav ne vem, če je kateri od mojih projektov zares vpliven ... mogoče sem strog do sebe, ker ponavadi nisem povsem zadovoljen s svojim delom po tem, ko je končano. Seveda je bilo nekaj “uau” trenutkov, a redko je kaka stvar tako popolna, kot bi si želel.

Če bi moral izbirati, bo rekel, da smo v studiu naredili precej dober in konsistenten nabor del za muzeje in galerije za katerega menim, da je povišal standarde za podobna oblikovanja v lokalnem okolju. Naredili smo tudi nekaj dobrih letnih poročil in identitet, precej izpostavljeno pa je bilo naše delo za lokalnega distributerja papirjev ArjoWiggins' – če nič drugega je spodbudilo številne druge oblikovalce, da so nam poskušali ukrasti naročnika.

Predavanja 6. Brumna bodo v ljubljanskem Kino Šiška v torek, 22. 10. med 10.00 in 15.00 Več …
Ilustracija: Robert Ilovar, IlovarStritar
Mednarodna konferencanika