Q & A: Alice Twemlow

"Trajnost in uporabnost oblikovalskih rešitev sta namreč prav tako pomembni, kot njihova izvirnost in inovativnost." Kaj je bil vaš glavni motiv, da ste sprejeli povabilo k žiriranju in predavanju v Ljubljani v okviru 6. Brumna?

Ljubljano sem pred leti že obiskala na povabilo Radovana Jenka ob otvoritvi njegove razstave, za katero sem napisala tudi uvodnik v katalog.

Mesto mi je bilo všeč in ljudje, ki sem jih spoznala, so se mi zdeli zanimivi, zato sem z veseljem iskoristila priložnost, da se vrnem. O Brumnovem bienalu sem slišala pohvalna mnenja od nekaterih kolegov – kritikov oblikovanja, na primer Ricka Poynorja, zato se mi je zdelo, da gre za projekt, pri katerem je vredno sodelovati.

Poznate kakega slovenskega oblikovalca ali slovensko oblikovanje?

Razen Radovana Jenka in Petre Černe Oven pravzaprav ne. A se veselim novih poznanstev, predvsem pa me zelo zanimajo trenja med globaliziranim in regionalnim oblikovanjem in zanima me, kako na to vprašanje gledajo slovenski oblikovalci.

Kaj je po vašem mnenju najpomembnejši prihajajoči trend v oblikovanju?

Zelo me zanima, kaj se bo zgodilo v drugi fazi socialnega oblikovanja. Oblikovalci, ki želijo reševati socialne probleme skozi oblikovanje morajo v svoje procese vgraditi sisteme, preko katerih predvidijo obiskovanje lokacij svojih oblikovalskih rešitev. Le tako bodo namreč zagotovili, da bodo stvari tudi po preteku določenega časa še vedno delovali, obenem pa zagotovili morebitna popravila ali izboljšave. Trajnost in uporabnost oblikovalskih rešitev sta namreč prav tako pomembni, kot njihova izvirnost in inovativnost.

Kaj štejete za svoj najbolj uspešen oblikovalski projekt?

Ker nisem oblikovalka, na to vprašanje ne morem odgovoriti dobesedno. A mislim, da je bil magistrski program oblikovalske kritike, ki sem ga pred petimi leti ustanovila na Šoli za vizualne umetnosti v New Yorku, zelo uspešen, predvsem na področju povečevanja prepoznavnosti in razumevanja pomena oblikovalske kritike. Naša predavanja in konference pogosto obiskuje tudi splošna javnost, moji diplomanti pa pridobljena kritična, analitična in kuratorska znanja s pridom uporabljajo: med njimi so kustos v Vitrinem muzeju oblikovanja v Nemčiji, urednik pri reviji Metropolis, urednika pri Monacelli Press in Domus, asistent na področju raziskav in razvoja v muzeju MoMA ... Številni med njimi poučujejo, kar nekaj jih je že izdalo lastne knjige ... in vse to po mojem mnenju prispeva k izboljšanju in izostritvi kakovosti diskurza o oblikovanju, arhitekturi in urbanih problematikah.

 

Predavanja 6. Brumna bodo v ljubljanskem Kino Šiška v torek, 22. 10. med 10.00 in 15.00 Več …

Ilustracija: Robert Ilovar, IlovarStritar

Mednarodna konferencanika