Predstavljamo žirijo: Roger Black

Ameriški oblikovalec publikacij je znan predvsem po svojem delu pri časopisih, revijah in novičarskih portalih kot so Rolling Stone, New York Times in Esquire. Sredi devetdesetih je bil eden prvih oblikovalcev publikacij, ki so začeli oblikovati za splet. Letos poleti je sprejel povabilo v Hong Kong, kjer dela kot kreativni direktor založniške skupine Asia Edipresse.

Z delom za medije kot so Rolling Stone, The New York Times in Bloomberg.com Roger Black že desetletja sistematično razvija načine za boljšo, bolj učinkovito komuniciranje publikacij.

Nov položaj v Hong Kongu je sprejel v juliju letos. Čeprav je kot svetovalec v preteklosti že sodeloval s skupinami, kot je Hearst Magazines (kjer je kar dvakrat preoblikoval Esquire), se s selitvijo v Azijo Black prvič po letu 1987, ko je zapustil Newsweek, vrača k delu znotraj založniške hiše.

"Industrija se hitro spreminja in v svojih vrstah smo želeli oblikovalca, ki slovi po hitrem prilagajanju spremembam oziroma celo po predvidevanju novih trendov," je dejal Barrie C. Goodridge, predsednik uprave mednarodne založniške skupine Edipresse Asia.

Black je začel za splet oblikovati že leta 1995. Od vsega začetka je sodeloval pri nekaterih vplivnih straneh, kot so MSNBC.com in @Home Network. Vodil je lansiranje The Sporting News, hibridne aplikacije za iPad, zgrajene na platformi HTML5, Treesaver, ter oblikoval tiskane in digitalne platforme za Washington Post in Scientific American.

V preteklih letih so ekipe pod njegovim vodstvom preoblikovale publikacije Reader's Digest, Esquire, Premiere, Fast Company in Smart Money (ZDA), Panorama (Italija) Semana (Kolumbija) and The Nation (Tajska) ter časopise the Los Angeles Times, Houston Chronicle, Rocky Mountain News, Toronto Star, Tages Anzeiger (Švica), Kompas (Jakarta) and the Straits Times (Singapur).

Leta 1968 je bil urednik The Maroon-a, časopisa univerze v Chicagu, leta 1996 pa ga je univeza nagradila za izjemne strokovne dosežke. Po delu kot glavni art direktor revij Rolling Stone, New York, New York Times in Newsweek je Black leta 1087 ustanovil lastni studio za oblikovanje publikacij in postal ustanovitveni partner v podjetju Font Bureau leta 1989.

Je avtor dveh knjig o oblikovanju: Moč namiznega založništva (Desktop Design Power) in Spletna mesta, ki delajo (Websites That Work) in občasaen bloger za svojo spletno stran. Lani je prejel nagrado za življenjsko delo združenja Society of News Design. Trenutno živi v Hong Kongu, obdržal pa je tudi dom v St. Pete Beach na Floridi.

Bienale Brumen, Bienale Brumennika