Predstavljamo žirijo: Alice Twemlow

Je edina v letošnji žiriji, ki se oblikovanju ne posveča s praktičnega vidika. Ustanoviteljica magistrskega študijskega programa oblikovalske kritike na newyorški šoli vizualnih umetnosti pravi, da je o našem Bienalu od kolegov, na primer Ricka Poynorja, slišala pohvale in da se veseli ponovnega obiska v Ljubljani. Alice je Ljubljano prvič obiskala na povabilo Radovana Jenka ob njegovi razstavi, za katero je prispevala zapis v katalogu. Pravi, da jo veseli, da bo pobliže spoznala slovensko oblikovanje, posebej pa jo zanima, kako se v njem odraža napetost med globaliziranim na eni in lokalnim oblikovanjem na drugi strani.

Priznana avtorica, kritičarka in predavateljica je med svojimi projekti najbolj ponosna prav na program oblikovalske kritike, ki po njenem mnenju pomaga pri izostrovanju in izboljševanju kakovosti diskurza o oblikovanju, arhitekturi in urbanih problematikah. Številni njeni študenti danes zasedajo pomembne položaje – so kustosi in uredniki pri organizacijah, kot so Vitra Design Museum, Domus in MoMA.

Pravi, da jo osebno trenutno najbolj zanima področje socialnega oblikovanja. Izpostavlja namreč, da so pri reševanju socialnih problematik skozi oblikovanje trajnost, učinkovitost in po potrebi prilagoditev rešitev v drugi fazi enako pomembni kot inovacija, ki prepriča v prvi.

Več: