Ponovno čestitamo ekipi Dnevnika

Konsistentna vrhunska kakovost pri oblikovanju vidnih sporočil je pri nas v zadnjem času prej izjema kot pravilo; če med podjetji še najdemo kar nekaj svetlih izjem, je situacija v medijih - morda zaradi finančnih okoliščin, ki ne dopuščajo večjih vlaganj v prenove, zaradi pomanjkljivega razumevanja vloge oblikovanja ali preprosto zaradi pomanjkanja volje - vse prej kot rožnata. Zato toliko bolj navdušujejo prizadevanja ekipe Dnevnika, ki je pravzaprav edini izmed velikih medijev (med manjšimi seveda ne gre pozabiti na leta 2011 z veliko Brumnovo nagrado nagrajeno Tribuno), ki oblikovanje razume in uporablja kot enakovreden način podajanja vsebine in ne zgolj "okras" pisanim člankom. Za svoje delo so prejeli več domačih in mednarodnih nagrad - zadnja v vrsti pa je prestižna srebrna "Pulitzerjeva nagrada za infografiko" na 22. letni konferenci Malofiej v Pamploni. Dnevnikova priloga Objektiv je na 22. letni konferenci Malofiej v Pamploni prejela »Pulitzerjevo nagrado za infografiko«. Štirinajstčlanska žirija, v kateri so strokovnjaki z vsega sveta, je sedmim infografikam - rubrikam Objektivno iz Objektiva iz leta 2013 podelila srebrno medaljo v kategoriji portfeljev.

»Ko je tvoje delo nagrajeno v družbi New York Timesa, National Geographica in Washington Posta, je to zagotovo poseben občutek, saj so to organizacije, ki so neprimerno večje od Dnevnika,« je občutke opisal likovni urednik Dnevnika Samo Ačko. »To je najvišje mednarodno strokovno priznanje, višje od tega ne gre,« je dejal avtor infografik Aljaž Vindiš. »Uredništvo lahko zdaj mirno reče, da je Dnevnik na tem področju enakovreden največjim svetovnim časopisom oziroma da je mednarodno priznan časopis. Za Dnevnik je to zelo velika pohvala, saj pred dvema letoma pri Objektivu takšne grafike, kakor tudi naslovnice, sploh niso obstajale,« je pojasnil Vindiš.

Več v članku, objavljenem v Dnevniku.

Ekipi, ki si je med drugim prislužila tudi veliko Brumnovo nagrado za naslovnice Dnevnikovega Objektiva, Brumnovi nagradi v kategorijah naslovnice ter časopisi in revije in pohvalo žirije za infografike oz. rubriko Objektivno seveda čestitamo za odlično delo in upamo, da bo njihovemu zgledu sledilo čim več slovenskih medijev.

Fundacijanika