Podeljene nagrade 6. Brumna

Najvišje strokovno priznanje za vidna sporočila pri nas – veliko Brumnovo nagrado – je mednarodna žirija 6. bienala vidnih sporočil Slovenije namenila Tomatu Koširju in ekipi Dnevnika za oblikovanje serije naslovnic Objektiva (sobotne priloge časopisa Dnevnik). Čestitamo!»Jasno je videti, da ta dnevni časopis k oblikovanju pristopa zelo resno in z velikim entuziazmom, saj naslovnice Objektiva bralcem teden za tednom prinašajo močno vizualno vsebino. Celostno umetniško vodenje je mojstrsko, z odlično tipografijo in prelomom, ki prinašata prepričljiv rezultat,« je svojo izbiro najboljšega dela na Bienalu – zmagovalca v kategoriji Ovitki in naslovnice - utemeljila žirija. Poleg velike Brumnove nagrade je žirija v sestavi Roger Black (predsednik), Anette Lenz, Alice Twemlow, Oliver Reichenstein in Nedjeljko Špoljar podelila 13 Brumnovih nagrad najboljšim delom v posameznih tekmovalnih kategorijah, posebno priznanje naročniku, ki najbolj celostno razume in uporablja oblikovanje in ki ga Fundacija Brumen v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije letos podeljuje prvič, pa je žirija namenila Ustavnemu sodišču Republike Slovenije. Po mnenju žirije gre za naročnika, ki v sodelovanju z oblikovalkama, Petro Bukovinski in Ajdo Bevc, gradi močno grafično identiteto in svojo komunikacijo dviguje na najvišjo raven.

Brumnove nagrade za najboljša dela v tekmovalnih kategorijah so prejeli Matic Leban za znak frizerskega salona Rink, Grupa EE za celostno podobo zavoda Cirkus de Luks (kategorija celostne podobe podjetij ali tržnih znamk) in Studio Inak za celostno podobo centra glasbe in jezikov Arsem (kategorija celostne podobe inštitucj in dogodkov), Blaž Bajželj za serijo embalaž za milo in dodatke SoapUp, Radovan Jenko za plakat dubrovniškega festivala Le petit Festival du théâtre 2012, Grey Ljubljana za koledar Ravnilo, ki meri čas, Tomato Košir za že omenjeno serijo naslovnic Objektiva, Jure Kožuh za črkovno družino Stat Pro, ekipa Dnevnika za oblikovanje časopisa Dnevnik in tedenskega magazina Objektiv (žirija je obe deli povezala v eno nagrado), Matej Koren studio za knjigo Niko Kralj: Neznani znani oblikovalec, Petra Bukovinski in Ajda Bevc za obrazca za Ustavno sodišče Republike Slovenije, Anja Mejač za katalog Cibra: festival filma in besede ter Društvo Pekinpah za mobilno aplikacijo A do B: Ljubljana.

Na spletni strani 6. Brumna poiščite seznam vseh nagrajenih del in njihovih avtorjev.

Člani žirije so bili nad splošno kakovostjo prijavljenih del navdušeni, saj menijo, da je oblikovalska kultura pri nas na visoki ravni. Po njihovem mnenju med predstavljenimi deli skoraj ni bilo »slabega« oblikovanja, nekatera izmed prijavljenih del pa so izvrstna in se po njihovem mnenju lahko kosajo z najboljšimi oblikovalskimi rešitvami v svetovnem merilu.

»Naročniki, pa tudi končni uporabniki oblikovanja bi morali biti veseli ob dejstvu, da je slovensko oblikovanje na svetovni ravni,« so izpostavili in poleg nagrad prijavljenim delom namenili kar 26 pohval žirije.

Zmagovalci in ostala dela, uvrščena na razstavo 6. bienala vidnih sporočil Slovenije, kot tudi razstava, s katero se slovenski javnosti predstavljajo tokratni gostje – člani žirjie in predavatelji – bodo v Narodni galeriji na ogled do 24. novembra letos.