Peter Bilak

Slovaška, Nizozemska, gost 4. BVSS & MOD (2009) Rojen leta 1973 na Češkoslovaškem. Študira na Slovaškem, v Angliji in Združenih državah, magistrira na Atelier national de création typographique v Parizu in uspešno zaključi šolanje na Akademiji Jana van Eycka v Maastrichtu.

Preden v Haggu z ženo Johanno Bilak ustanovi studio in tipografsko hišo Typotheque, dela v studiu Dumbar. Trenutno se ukvarja z urednikovanjem, grafičnim oblikovanjem, oblikovanjem črkovnih vrst, pri čemer sodeluje tako v kulturnih kot komercialnih projektih. Med najnovejše sodijo: oblikovanje standardnih znamk za nizozemsko pošto; serija plesnih predstav v sodelovanju s koreografom Lukášem Timulakom iz Nizozemskega plesnega teatra (NDT); oblikovanje arabskih in indijskih črkovnih vrst; oblikovanje knjig za umetniški in arhitekturni center Stroom Den Haag; oblikovanje razstave na nizozemskem inštitutu za arhitekturo; kustos in organizator razstav Grafičnega bienala v Brnu.

Je avtor več črkovnih vrst, med katerimi sta FF Eureka (Fontstop) in Fedra (Typotheque).

Je ustanovni urednik revije za umetnost in oblikovanje Dot Dot Dot (skupaj s Stuartom Baileyjem). Predava po vsem svetu, med drugim na Rhode Island School of Design (ZDA), Istituto Europeo di Design (Italija), LPP London (VB), ECAL Lausanne (CH) in l'UQAM Montreal (Kanada).

Redno objavlja v različnih revijah za umetnost in oblikovanje, kot so Print (ZDA), Emigre (ZDA), Items (NL), Metropolis M (NL) Idea (Japonska) itd.

Kot član sodeluje v številnih žirijah, npr. ADC New York, Laus Barcelona, Magdalena, Grafično bienale v Brnu, Les plus beaux livres français 2007 in ADC Amsterdam.

Je član AGI (Alliance Graphique Internationale).

predavanje: O tipografiji in drugih nesorodnih rečeh

Brumnovi gostjenika