Oliver Reichenstein

Švica, gost 6. Brumna (2013) Oliver Reichenstein oblikovalec diagramov Web Trend Maps, lastnik podjetja iA in avtor številnih provokativnih člankov (na svojem blogu Logo, Bullshit & Co., Inc.), se je rodil leta 1971 v Baslu v Švici. Programiranja se je naučil kot otrok v zgodnjih 80-ih. Takrat je tudi oblikoval svoj prvi urejevalnik besedil. Zanj je celo ustvaril font iz slikovnih pik na mreži 5 x 5. In to samo zato, da bi lahko videl več besedila na svojem dragonu 32 z ločljivostjo 256 x 192. Nekatere zamisli je dobil med študijem filozofije, ko si je v 90-ih služil kruh kot učitelj računalništva, zagret, da bi se učenci MS worda nehali poigravati in začeli pisati.

Potem je delal kot svetovalec za interaktivne blagovne znamke v družbi Interbrand Zurich, dokler se septembra 2003 ni preselil na Japonsko in leta 2005 ustanovil družbo iA Inc (Information Architects), ki ima danes prostore v Zürichu in Tokiu ter še vedno ohranja enako vizijo: stvari je treba zreducirati do bistva. Njihova spletna mesta, aplikacije in infografika so zaradi svoje jasnosti, preprostosti in učinkovitosti pojem odličnosti. S svojo največjo prodajno uspešnico, urejevalnikom besedil iA Writer, so vzpostavili nove standarde na področju interaktivnega oblikovanja in sodelovali s strankami, kot so Die Zeit, Tages-Anzeiger in Freitag.

Zunaj oblikovalskega sveta išče Reichenstein navdih v arhitekturi, filozofiji in umetnosti. (Večinoma pa nima potrebe po zunanjem navdihu.) Samemu sebi pravi oblikovalec, saj »pri imenih poklicev na našem področju vlada popolna zmešnjava (sem oblikovalec zaslona, interakcije, uporabniškega vmesnika, spletnih mest, uporabniške izkušnje?), zato je najlažji odgovor na to vprašanje preprosto oblikovalec. To je tudi dobra iztočnica za začetek pogovora«.

Video predavanja: Informacijska entropija

Brumnovi gostjenika