Publikacije

Proces nastajanja knjige, časopisa in ostalih tiskanih del, namenjenih javnosti, se je v 90-ih letih prejšnjega stoletja temeljito spremenil. Na eni strani razcvet "desktop publishinga" (DTP, izraz namizno/digitalno založništvo se je uveljavil kasneje), na drugi zaton naveze urednik–oblikovalec–ročni/strojni stavec–tehnični urednik–tiskar. In vmes kup tako jezikovno-pravopisnih kot tudi likovno-grafičnih nekakovostno izdelanih tiskovin. Dostopnost programja in fascinacija nad možnostmi le-tega sta na stranski tir potisnili črne umetnike (grafičarje) in "klasične" oblikovalce. Sčasoma smo ozavestili, da znanja o črkah, papirju, likovni opremi, prelomu, vezavi …, da skratka znanja o celotni tehnologiji izdelave publikacije ne gre pozabiti, saj dviga kakovost, konkurenčnost, ekonomičnost, nenazadnje prepoznavnost in uporabnost. Sodoben oblikovalec zato kot avtor v svojem delu združuje obrtniške veščine, tehnološko znanje in umetniško ustvarjanje.

Publikacije 10. 5. 2012 ob 19h, MAO moderator: Tomato Košir sodelujoči: Robert Žvokelj, Ivian Kan Mujezinović, skupina Radovan Jenko, Jure Kožuh in Tanja Semion; Ajdin Bašić

mag. Tomato Košir, član Fundacije Brumen in tipoRenesanse, ustanovitelj Tajnega društva CGP, bivši docent ALUO. Med priznanji velja omeniti vsaj nagrado za najlepšo slovensko knjigo 2005 (Veliki angleško-slovenski slovar), Brumnovo nagrado za Zbirko Smeh.Podtoni. na 3. bienalu vidnih sporočil Slovenije in 2. skupinsko nagrado TDC47 Type Directors Club New York (flip book Rojstvo ligatur).

Robert Žvokelj, soustanovitelj in partner studia DAK, tako rekoč redni nagrajenec na Bienalu vidnih sporočil Slovenije (žirija ga je spregledala le na lanskem 5.; 1.,2., 3., 4.), pogost dobitnik nagrade za najlepšo slovensko knjigo.

Ivian Kan Mujezinović, član grupe Ee (skupnost avtonomnih oblikovalcev, v kateri so še Damjan Ilić, Mina Žabnikar, Žiga Testen), fotograf, basist in vokalist pri Čao Portorož, dobitnik Brumnove nagrade na 5. bienalu za "kroniko" Mnemozina | Čas ljubljanskega grafičnega bienala.

Radovan Jenko, Jure Kožuh in Tanja Semion, skupina oblikovalcev, nagrajencev 5. bienala za katalog Podoba knjige. Radovan Jenko, redni profesor na Oddelku za oblikovanje ALUO, član Fundacije Brumen, umetniški vodja Festivala plakata Ljubljana, dobitnik številnih nacionalnih in mednarodnih oblikovalskih nagrad. Jure Kožuh, kreativni direktor Grafikarne, dejaven na področju grafičnega, informacijskega in digitalnega oblikovanja ter oblikovanja črkovnih vrst. Tanja Semion, absolventka vizualnih komunikacij na ALUO, dejavna je na področju grafičnega oblikovanja, ilustracije in animacije.

Ajdin Bašić, do leta 2000 sodelavec Sarajevskega centra za sodobno umetnost in njegovega multimedijskega centra pro.ba, od leta 2001 živi in dela v Ljubljani. Najprej je spletni oblikovalec, med 2005—8 član grupe Ee, od 2009 pa svobodni oblikovalec, ki se osredotoča na oblikovanje knjig in katalogov ter spletnih predstavitev umetnikov in kulturnih inštitucij v Sloveniji in tujini. Za dela s kulturno-umetniškega polja je dobil tudi priznanja na Bienalu vidnih sporočil Slovenije: na 4. za Skrite zgodovine skupine OHO in Argo – časopis slovenskih muzejev (skupaj z Žigo Testenom) ter na 2. za Umetnik na delu (katalog Mladena Stilinovića).