O projektu e-a-t

e-a-t (eksperiment in tipografija) je projekt, ki ponovno združuje oblikovalce iz Češke in Slovaške republike. e-a-t je platforma, na kateri se predstavljajo tipografska dela iz obeh držav in kjer se priznava dejstvo, da sta bili Češka in Slovaška nekoč ena država. Prva e-a-t razstava je predstavila 35 avtorjev, kolekcija pa se ves čas širi z novimi, prej nepoznanimi deli zadnjih 20 let. e-a-t je nastal na pobudo oblikovalcev/kuratorjev Alana Zarube (Češka) in Johanne Bilak (Slovaška), ki ju podžigajo tipografska dela domačega in tujega porekla.

Zasnova Razstava se osredotoča na projekte, ki dokumentirajo razvoj oblikovalčevih idej. Posebna pozornost je namenjena postopkom kreiranja inovativnih rešitev na področjih oblikovanja črkovnih vrst in tipografije, ki pogosto zaobjemajo eksperimentalne procese kot namen raziskovanja neznanih področij.Tako ideja kot tudi postopek in končano delo so osrednji elementi zasnove. Naš namen ni kronološko raziskovati projektov z ozemlja Češke in Slovaške; namesto tega želimo opozoriti na izbor inteligentnih zasnov, ki naslavljajo okolje, izzivajo tehnologije, zaobsegajo subjektivno in osebno itd. e-a-t razstava prikazuje različne projekte oblikovanja črkovnih vrst na posterjih velikega formata (1.5 m x 1 m), ki združujejo obliko in vsebino z namenom podpore posameznih zgodb. Kreativni procesi so dokumentirani v velikem številu risb in skic. Pestrost razstave smo želeli se dodatno povečati s predstavitvijo naročenih kot tudi neodvisnih multimedijskih del in tiskanih materialov.

Program Naš cilj je posredovati informacijo o novih projektih. To nameravamo doseči z e-a-t razstavami, stalnim posodabljanjem spletne strani e-a-t.org, serijo predavanj in publikacijo “Želimo, da ljubite črke” (We Want You To Love Type). Upamo, da nam bo uspelo zanetiti razpravo znotraj strokovne javnosti kot tudi med širšo publiko, ki prihaja v stik s fonti dan za dnem.

www.e-a-t.org info@e-a-t.org

E-A-Tnikanovice