O podobi 6. Brumna

Boris Balant je ustvarjalni navdih dobil v spominih na študentska leta, na Jožeta Brumna, enega naših največjih grafičnih oblikovalcev, ki je bil hkrati tudi med prvimi predavatelji na ljubljanskem oddelku za vizualne komunikacije, ter v besedilu Stevena Hellera o (ideološkem/političnem) pomenu in vlogi tipografije skozi čas (The meanings of type, EYE Magazine, 2003), oboje pa postavil v kontekst aktualnih razmer v Sloveniji, EU, svetu. Časopisno in grafično podjetje Delo je poleg dnevnega časopisa Delo izdajalo mnoštvo bolj ali manj specializiranih revij, ob tem pa se ponašalo s prvovrstnim tiskom (npr. zbirka 100 romanov in Kosovelovi Integrali). Avtor zaščitnega znaka ČGP Dela je Jože Brumen.

Fundacija Brumen je edina stanovska organizacija grafičnega oblikovanja v Sloveniji, ki si s svojimi aktivnostmi kontinuirano prizadeva za dvig kakovosti oblikovanja vidnih sporočil. Poimenovala se je po enemu naših največjih grafičnih oblikovalcev, Jožetu Brumnu. Avtor zaščitnega znaka Fundacije Brumen je Peter Skalar. Gre za zrcalno podobo znaka ČGP Delo.

Bienale vidnih sporočil Slovenije je tematsko specializiran in strokovno utemeljen pregled vseh področij oblikovanja vidnih sporočil Slovenije. Skupaj z Mednarodnim oblikovalskim dogodkom tvori enkratno srečanje domače in mednarodne oblikovalske stroke. Zaščitni znaki prvih petih so likovno korespondirali z znakom Fundacije (krogi), letošnji pa prekinja tradicijo in odpira nove poglede. Avtor Boris Balant, priznani, tudi na Bienalu pogosto nagrajeni oblikovalec vidnih sporočil, se v zadnjih letih vse bolj posveča znamčenju. Zasnoval je močno avtorsko delo: dokaj enoviti, tipografski rešitvi Bienala in Dogodka z zaščitnim krovnim znakom, kar ponuja možnost jedrnatega komuniciranja (verbalno in vizualno).

Ustvarjalni navdih je dobil v spominih na študentska leta, na Jožeta Brumna kot enega prvih predavateljev na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, oddelku za vizualne komunikacije ter v besedilu Stevena Hellerja o tipografiji v času Tretjega rajha (The meanings of type, EYE Magazine, 2003), oboje pa postavil v kontekst aktualnih razmer v Sloveniji, EU, svetu.

Dosedanji avtorji celostne podobe: Robert Žvokelj (2003, 2007), Slavimir Stojanović (2005), IlovarStritar (2009), Matjaž Čuk (2011).