Mervyn Kurlansky

Danska, gost 5. BVSS & MOD (2011) Rojen leta 1936 v Johannesburgu, Južna Afrika. Končal Central School of Art and Design v Londonu. Leta 1969 se pridruži oblikovalskemu podjetju Crosby/Fletcher/Forbes, tri leta kasneje (1972) soustanovi Pentagram, dve leti kasneje (1993) pa sloviti studio zapusti in se preseli na Dansko.

Mervyn Kurlansky zavzeto deluje na področju oblikovalskega izobraževanja, veliko predava in sodeluje v mednarodnih žirijah. Med njegovimi naročniki so večnacionalne korporacije ter kulturne in izobraževalne ustanove z vsega sveta. Je dobitnik številnih pomembnih nagrad, mdr. bronaste medalje Bienala grafičnega oblikovanja v Brnu, zlatega odličja Package Designers Councila, srebrnega odličja zveze Designers and Art Directors Association, srebrnega odličja New York Art Directors Cluba, zlatega odličja japonskega ministra za trgovino in industrijo. Leta 2006 je sprejet v južnoafriško dvorano slavnih.

Njegova dela so vključena v stalno zbirko Muzeja moderne umetnosti v New Yorku in predstavljena v več publikacijah in na razstavah po vsem svetu. Zasnoval in oblikoval je knjigi Watching My Name Go By(prva zabeležka newyorških grafitov) in Masters of the 20th Century(posvečena delovanju 107 predavateljev na oblikovalskih seminarjih Icograda London Design 1974–99). Je tudi soavtor štirih knjig o Pentagramu.

Video: MERVYN KURLANSKY: Filozofija oblikovanja in izzivi prihodnosti 5-delno predavanje. 1. del - leta v podjetju Pentagram in umetnost skokovitega razmišljanja 2. del - raziskovanje vplivov in obsedenosti 3. del - prostovoljno delo 4. del - družbeno koristno oblikovanje 5. del - vloga oblikovanja pri ustvarjanju sonaravne prihodnosti

www.a-g-i.org/377/archive-articles

Brumnovi gostjenika