Kaj imajo skupnega gospodarstvo in oblikovalci?

Praksa žal kaže, da še vedno ne prav dosti, čeprav številne mednarodne študije in primeri iz prakse dokazujejo, da je oblikovanje eden ključnih generatorjev dodane vrednosti in pomemben dejavnik konkurenčnosti podjetij in blagovnih znamk. Prav zato so povezovanja, se strinjajo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije, še kako dragocena. "Oblikovanje je izjemnega pomena za tržni uspeh kakovostnih izdelkov in storitev, zato je uspešno soustvarjanje kreativnih ustvarjalcev in drugih sodelujočih pri kreiranju znamk in produktov ključno. Prav oblikovanje prispeva tisto ključno, zadnjo piko na i, ki dokončno oplemeniti dodano vrednost. Predvsem pa v današnji globalni poplavi ponudbe vzbudi pozornost kupca, da se sploh posveti produktu in ga kupi. Zavedanja o tem v Sloveniji žal še vedno primanjkuje. Primeri dobrih praks so zelo dobrodošli,"

je ob tako pobudo za priznanje naročniku, ki po mnenju strokovne mednarodne žirije najbolje razume in uporablja oblikovanje za doseganje komunikacijskih in strateških ciljev podjetja komentiral mag. Samo Hribar Milič, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

Priznanje naročniku bomo, skupaj z veliko Brumnovo nagrado za najboljše delo Bienala in Brumnovimi nagradami zmagovalcem v posameznih tekmovalnih kategorijah, podelili na otvoritvi razstav 6. Bienala vidnih sporočil Slovenije, 22. oktobra v Narodni galeriji v Ljubljani.

Še ena iniciativa, ki daje slutiti, da bi se področji v prihodnje vendarle lahko bolje povezovali, je s podporo Evropskega socialnega sklada ustanovljen Kompetenčni center za design management (KCDM). Ta v enem konzorciju povezuje gospodarske združbe s ponudniki oblikovalskih storitev s ciljem povečati znanja s področja upravljanja z oblikovanjem in s tem povečanja konkurenčnosti slovenskih podjetij.

Foto: Domen Pal