Jean François Porchez

Francija, gost 1. BVSS & MOD (2003) (rojen 1964, Francija) se je šolal na Atelier Nationale de Recherche Typographique in je po diplomi začel delati pri firmi Dragon Rouge kot oblikovalec črkovnih vrst in konzultant za tipografijo. Leta 1994 je oblikoval novo črkovno vrsto za pariški Le Monde in nato ustanovil svoje podjetje Porchez Typofonderie, ki se ukvarja s prodajo njegovih črkovnih vrst

www.typofonderie.com.

Porchez uči oblikovanje črkovnih vrst na École nationale supérieure des arts décoratifs (ENSAD) v Parizu in na Department of Typography and Graphic Communication v Readingu (UK) in predava na mednarodnih konferencah. Bil je član žirije na tretjem Linotype Type design Contest; leta 2001 je bil predsednik žirije na francoskem ministrstvu za šolstvo, ki je odločala o novih modelih za poučevanja pisave v Franciji. Porchez je tudi francoski delegat in podpredsednik mednarodnega združenja Association typographique internationale (ATypI).

Nekaj črkovnih vrst: FF Angie, Apolline, Parisine, Le Monde, Anisette, Lion, Ambroise, Charente, Bienvenue, Costa, Sitaline, Sabon (Linotype) itd.

Klienti:

Paris Metro transportation system (RATP), Le Monde newspaper, France Telecom, Charente Libre newspaper, Peugeot, Sita, Landor associates, Costa Crocieres, Guy Laroche, Le Poste, ValVer,... Nagrade:

  • na tekmovanju TDC2 2000 ki ga organizira Type Directors Club NY je prejel 'Certificate of Excellence in Type Design' (za Costa).
  • črkovni vrsti FF Angie (1990) in Apolline (1993), sta prejeli prestižno nagrado na mednarodnem tekmovanju 'Morisawa typeface competition'.
  • leta 1998 je prejel najvišjo nagrado svetovne organizacije za tipografijo Association Typographique Internationale 'Prix Charles Peignot' kot priznanje za izredne dosežke na področju tipografije in oblikovanja črkovnih vrst v mednarodni tipografski skupnosti.
  • črkovne vrste Ambroise, Anisette, Anisette Petite, Charente, Le Monde Journal, & Le Monde Courrier so bile nagrajene na mednarodnem tekmovanju Bukva:raz (2001).

Intervju z Jean-François Pochezem (Petra Černe Oven)

Brumnovi gostjenika