Identiteta/Podoba

Predstavitev, zaznava in poistovetenje izdelka/storitve spremlja človeštvo od samega začetka delitve dela in menjave dobrin. Z razvojem družbeno-ekonomskih odnosov in tehnološkim napredkom je zahteva po enoviti, celoviti podobi postala nuja. Prepoznavnost in (re)prezentacija sta enako pomembni tako za multinacionalke, velike gospodarske sisteme kot za mala podjetja, obrtniške in mojstrske obrate, samozaposlene. Turbulentno poslovno okolje, vpetost v mednarodne gospodarske tokove, priložnosti digitalnega sveta vplivajo na vlogo, namen in pomen podobe.Kako ustvariti in ohraniti jasno podobo, ki bo ob vseh spremembah ohranjala prvobitno poslanstvo in izražala vizije nadaljnjega razvoja? Kakšna je pri tem vloga avtorja oblikovalca? Se delo z oblikovanjem znaka, definiranjem osnovnih pojavnosti, vzpostavitvijo sistema konča ali šele začne?

Identiteta/Podoba 19. 4. 2012 ob 19h, MAO moderator: Peter Skalar sodelujoči: Robert Ilovar in Jernej Stritar/IlovarStritar, Žiga Aljaž/ZEK, Boris Balant/Atelje Balant, Primož Pislak/Luks Lab, Jagoda Jejčič

Peter Skalar – soavtor legendarne celostne podobe Ljubljanske banke (NLB), soustanovitelj in predsednik Fundacije Brumen, donedavna redni profesor na ALUO – Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Robert ilovar in Jernej Stritar – ustanovitelja in lastnika oblikovalskega studia IlovarStritar, ki je na področju oblikovanja celostnih podob prejel že več uglednih mednarodnih nagrad, mdr. kar trikrat prestižno rdečo piko (Red Dot Communication Design), bronasto kocko na ADC in dve zlati medalji na International Design Award v Tajvanu. Avtorja celostne in celovite podobe 4. bienala vidnih sporočil Slovenije.

Žiga Aljaž – dobitnik Brumnove nagrade na 5. bienalu za znak, ki živi predvsem v digitalnem svetu, član kolektiva ZEK, skupine samostojnih ustvarjalcev na področju grafičnega in industrijskega oblikovanja, ilustracije, ulične umetnosti in grafitov, katerih delo je vse bolj mednarodno prepoznano. Vzgojen iz stripa, kot edini negrafitar v ekipi pa je zašel bolj v digitalno in interaktivno ustvarjanje, ki ga rad povezuje s klasičnimi oblikovalskimi pristopi. Zanima ga predvsem celostna podoba v novem, vse bolj dinamičnem okolju in subtilen ter manj subtilen branding kvalitetnih ljudi, ekip in produktov.

Boris Balant – soustanovitelj Luks Studia, za katerega set dopisnih tiskovin je nagrajen na 3. bienalu, ustanovitelj in kreativni vodja ateljeja Balant, svetovalec za znamčenje, dobitnik uglednih nagrad tako za zahtevne sistemske kot za na videz preproste kreativne celostne podobe.

Primož Pislak – (so)avtor treh celostnih podob, ki jih je oko žirije opazilo na 3., 4. in 5. bsienalu, kreativni vodja Luks Studia, katerega delo se osredinja na infografiko, znamčenje in celostno podobo.

Jagoda Jejčič – samostojna grafična oblikovalka, katere prvobitni ustvarjalni svet je med papirji in barvami, dobitnica nemalo priznanj, doslej največje je Brumnova nagrada v kategoriji osnovni set dopisnih tiskovin 5. bienala vidnih sporočil Slovenije.