Filip Pagowski

Poljska, ZDA, gost 5. BVSS & MOD (2011) Rojen na Poljskem. Študira oblikovanje plakatov pri profesorju Henryku Tomaszewskem na Akademiji za likovno umetnost v Varšavi. Od leta 1980 živi v New Yorku.

Osemdeseta so v znamenju scenografije in oblikovanja rekvizitov za glasbene videospote. Ukvarjati se začne z ilustracijami za newyorške revije in podružnice založbe Random House. Leta 1992 steče dolgoročno sodelovanje z revijo The New Yorker in urednico Tino Brown. Ob tem ustvarja za francoske naročnike, mdr. za dnevnik Le Monde, in sodeluje pri publikaciji Visionaire. Konec 1999. se začne neodvisno sodelovanje z Rei Kawakubo iz modne hiše Comme des Garçons, ki traja vse desetletje in v okviru katerega ustvari številne projekte od brošur, reklam in potiskov za moške in ženske obleke do znakov za oblačila in parfume PLAY. Veliko oblikuje za slavni zložljivi stol Butterfly po naročilu podjetja Saks 5th Ave. Z Diane von Furstenberg sodeluje pri dveh kolekcijah in posebnem projektu za Muzej sodobne umetnosti v New Yorku. Leta 2006 začne sodelovati pri številnih umetniških in oblikovalskih projektih v Aziji: na Tajvanu, v Hong Kongu, na Kitajskem in Japonskem.

Maja 2011 ima prvo razstavo v Varšavi in drugih krajih Poljske. Ker veliko časa preživi v rodni deželi, vzpostavi več lokalnih poslovnih stikov in začne delati za poljski trg.

Video: Predavanje Moje življenje grafičnega ustvarjalca

O poljskih koreninah in poklicnem življenju v New Yorku. O lastnih delih in projektih, pri katerih je sodeloval od 1980-ih. O kulturnih vplivih, ki so zaznamovali njegovo vizualno zavest. O tem, zakaj ga v zadnji petletki najemajo skoraj izključno azijski naročniki (Japonska, Kitajska, Tajvan).

www.filippagowski.com

Brumnovi gostjenika