Embalaža in produktna grafika

Embalaža in produktna grafika sta med vsemi vidnimi sporočili najbrž najbolj v sožitju s trgom in z njegovimi zakonitostmi, saj je njun vpliv na prodajo izdelka/storitve med najopaznejšimi. Zahtevata polnovreden načrtovalski proces, v katerem so nujna povezovanja z ostalimi strokami, kot sta oglaševanje (umestitev izdelka) in modna industrija (sledenje, ustvarjanje trendov). Tako kot embalaža že dolgo nima zgolj naloge zaščititi izdelek, tudi produktna grafika ni odgovorna samo za obče razvrščanje izdelka/storitve. Njun tržni namen (naloga) je predvsem vzbujanje želje po izdelku/storitvi in stilskem vklapljanju v izbran življenjski slog. Tehnološki vidiki, npr. racionalizacija izkoristka in izbire materiala, potiska in dodelav, so na majhnih trgih, kot je naš, še pomembnejši, saj predstavljajo nezanemarljiv delež končne cene izdelka/storitve.

Embalaža in produktna grafika 13. 12. 2012, ob 19h, MAO moderator: mag. Tomato Košir sodelujoči: Žare Kerin, Primož Pislak, Gregor Žakelj

Tomato Košir - član Fundacije Brumen in tipoRenesanse, ustanovitelj Tajnega društva CGP ter delavnice oblikovanja črkovnih vrst TypeClinic, bivši docent ALUO. Med priznanji velja omeniti vsaj nagrado za najlepšo slovensko knjigo 2005 (Veliki angleško-slovenski slovar), Brumnovo nagrado za Zbirko Smeh.Podtoni. na 3. bienalu vidnih sporočil Slovenije, častno pohvalo BIO (embalaža GOGO, soavtor Dušan Grobovšek) in 2. skupinsko nagrado TDC47 Type Directors Club New York (flip book Rojstvo ligatur). Žare Kerin - zadnjih enajst let kot samostojni oblikovalec in kreativni direktor ustvarja v agenciji Futura DDB, obenem pa je član uprave Fundacije Brumen in D&AD London. Za svoja dela je prejel več kot 200 mednarodnih in domačih nagrad ter priznanj (Cresta, Red Dot, Cannes festival, D&AD, New York Festivals, ...). Je dobitnik dveh pohval žirij: na 5. bienalu za embalažo Kratochwill in na 2. bienalu za embalažo Viljamovka in sadjevec. Primož Pislak - oblikovalec vizualnih komunikacij in kreativni vodja Luks studia, katerega delo se osredinja na infografiki, znamčenju in celostni identiteti. posebno mesto ima razvoj tržnih znamk slovenskega znanja in porekla. Luks studio je na 4. bienalu prejel Brumnovo nagrado za embalažo Luna - Paket Zora Stančič (avtorica Lena Balant, soavtor Primož Pislak) in na 3. bienalu pohvalo žirije za embalažo Solni cvet (avtor Primož Pislak). Gregor Žakelj - artdirektor studia VBG, ki je znanje pridobival v tipičnih oglaševalskih agencijah, predvsem pri spletnih projektih, ki so spodbudili željo po samostojnem grafičnem ustvarjanju. Kot pravi, s svojim delom nikoli ni popolnoma zadovoljen, vendar ga prav to najbolj motivira. Med procesom oblikovanja vedno razmišlja o novem pristopu, o vključevanju umetnosti v svoje delo, o obliki in funkciji tega, kar ustvarja. Je dobitnik pohvale žirije na 5. bienalu za produktno grafiko Elan snowboards - deska El Grande.