Bruno Monguzzi

Švica, gost 1. BVSS & MOD (2003)Rojen 1941, grafični oblikovalec, tipograf in predavatelj iz Mendrisia v južni Švici. V drugi polovici petdesetih je študiral na Ecole des Arts Decoratifs v Ženevi in na St. Martins School of Arts and Design v Londonu. V začetku šestdesetih je delal v italijanskem oblikovalskem studiju Boggeri v Milanu, nato pa se je preselil v Ameriko. Leta 1967 je oblikoval več paviljonov za razstavo Expo v Montrealu, kar mu je prineslo številna mednarodna priznanja. Leta 1968 se je vrnil v Evropo, delal na projektih za različne založbe in med drugim postal umetniški vodja revije Abitare. V šestdesetih je predaval tipografijo na Fondazione Cini v Benetkah, leta 1971 je učil na Schule für Gestaltung v Luganu in od leta 1987 na Cooper Union v New Yorku.

Leta 1983 je (skupaj z Jean Widmerjem) zmagal na mednarodnem natečaju za oblikovanje znaka za Musee d'Orsay v Parizu in temu so sledila naročila za številne serije plakatov. Leta 1987 je oblikoval označevalni sistem in odmevno celostno podobo za Museo Cantonale d'Arte v Luganu, ki je tako postal eden Monguzzijevih dolgoletnih klientov.

Pomembnejše nagrade: leta 1971 je Monguzzi osvojil prestižno nagrado Premio Bodoni Prize, leta 2000 pa je bil nagrajen z zlato medaljo na Mednarodnem trienalu plakata v Toyami. Veliko razstavlja in predava po vsem svetu.

Publikacije: Note per una tipografica informative (Benetke, 1964); Lo Studio Boggeri 1933-1981 (Milano, 1981); Piet Zwart - the typographical work (Milano, 1987); France Nunoo-Quarcoo: Bruno Monguzzi - A Designer's Perspective (Issues in Cultural Theory 2) (Fine Arts Gallery, UMBC, 1999); Bruno Monguzzi (Tokio: Ginza Graphic Gallery, 2000).

Intervju z Brunom Monguzzijem (Meta Dolenc)

Brumnovi gostjenika