Bo Linnemann

Danska, gost 1. BVSS & MOD (2003)Rojen 1953, arhitekt, grafični oblikovalec in professor na Kraljevi Akademiji v Kopenhagnu. Skupaj s Kim Meyer Andresenom je leta 1985 ustanovil podjetje Kontrapunkt, ki je v začetku devetdesetih začel svoj pohod preoblikovanja vizualne podobe uradne Danske. Kontrapunkt je poskrbel za vizualne identitete ogromnega števila najpomembnejših danskih državnih ustanov in je postal največji skandinavski studio, specializiran za to področje vizualnih komunikacij.

S svojim celostnim pristopom so preoblikovali javno podobo ministrstev, Kraljeve knjižnice, Narodnega muzeja, Kraljevega gledališca, Univerze v Kopenhagnu in prevzeli projekte označevanja in celostnih podob za veliko število priznanih danskih in mednarodnih podjetij. Med stranke Kontrapunkta se prištevajo danske železnice, danska pošta, The Lego Group, Novo Nordisk, ISS, Coloplast, Danske Bank, FAO Rome, Tele Danmark, Rambřll in številna druga podjetja. Eden najbolj svežih projektov je celostna podoba za dansko varnostno obveščevalno službo PET (Politiets Efterretningstjeneste), ki odseva njeno novo vlogo kot komunikativna organizacija, ki ne prekriva svojega obstoja. Linnemann je osvojil številne mednarodne nagrade in bil več kot dvanajstkrat nagrajen z 'Danish Design Prize'.

Najnovejšo (2002) je osvojil za projekt letališča Billund. Za oblikovanje črkovne vrste za to letališče (poimenovane 'Billund Airport') mu je bila podeljena tudi posebna nagrada Agfa-Monotype 'Trophée d'Or'.

Kontrapunkt je izkušnje nabrane pri oblikovanju za danske državne institucije zbral v knjigi 'The Crowning Touch' (Kontrapunkt & The Danish Design Centre, 2000) in osvetlil problematiko povezano s preoblikovanjem državnih simbolov. Linnemann govori o pomenu nacionalne identitete v času globalizacije, kjer celostne podobe državnih institucij morajo predstavljati esenco družbe in njeno novo javno podobo v širšem evropskem kontekstu.

Intervju z Bojem Linnemanom (Barbara Predan)

Brumnovi gostjenika