Anette Lenz

Nemčija / Francija, gostja 6. Brumna (2013) Anette Lenz si je prve delovne izkušnje nabirala v podjetju Atelier fur Werbung und Gestaltung (AWG) v Münchnu. Leta 1990 se je preselila v Pariz, kjer je sodelovala z Alexom Jordanom v znani kulturno-politični oblikovalski skupini Grapus. Pozneje se je kot soustanoviteljica oblikovalskega kolektiva Nous Travaillons Ensemble ukvarjala z oblikovanjem knjig, plakatov ter celostnih podob mest in kulturnih ustanov.

Leta 1993 je ustanovila svoj studio in nadaljevala delo na socialnem in kulturnem področju ter v javni prostor prispevala čudovita in inteligentna dela. Njeno ustvarjanje temelji na poznavanju nemške tipografske tradicije in pogumnih podob pod francoskim vplivom. Delala je za naročnike, kot so Mesto Pariz, francosko ministrstvo za kulturo, Radio France, Le Sénat Français, Museé des Arts Décoratifs, Le Monde in Théâtre d’Angoulême.

Je mojstrica razumevanja in oblikovanja kompleksnih struktur. Ne razmišlja samo o dinamiki dela s posameznimi elementi, ampak upošteva naročnikove pomisleke v celoti, okvir medijskega podajanja in asociacije, ki bi jih lahko sprožila v mislih opazovalcev. Med drugim je prejela naslednje nagrade: zlato medaljo na brnskem bienalu (02), častno nagrado v Lahtiju (03) in Plakatkunsthof Rüttenscheidpreis (05), leta 2008 pa je bila tudi nominirana za oblikovalsko nagrado ZR Nemčije. Dejavno sodeluje na mednarodnih konferencah in v žirijah ter je profesorica na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Ženevi. Od leta 1999 je članica združenja AGI.

Brumnovi gostjenika