Alice Twemlow

VB / ZDA, gostja 6. Brumna (2013) Alice Twemlow je britanska, v New Yorku živeča kritičarka, publicistka, pisateljica in predavateljica, je tudi predstojnica ene od prvih kateder za kritiko oblikovanja na svetu (Design Criticism, program MFA na Šoli za vizualno umetnost v New Yorku), ki sta jo leta 2008 soustanovila s Stevenom Hellerjem. Ob tem na oddelku za zgodovino oblikovanja na Kraljevi umetnosti akademiji v Londonu zaključuje doktorat, v katerem raziskuje spremembe v odnosu med oblikovalsko kritiko in njenim ciljnim občinstvom v Združenem kraljestvu in Združenih državah od 50-ih let do danes.

Je sodelavka Design Observerja, o oblikovanju piše za odmevne publikacije, kot so Eye, Design Issues, Design & Culture, I.D., Print, New York Magazine in Architect’s Newspaper. Je avtorica knjige What is Graphic Design For? (Rotovision, 2006), njeni eseji so objavljeni v knjigah 60: Innovators Shaping Our Creative Future (Thames and Hudson, 2010), The Barnbrook Bible (Booth Clibborn, 2007), Elsewhere: Mapping (University of Minnesota Design Institute, 2006), Looking Closer 5 (Allworth Press, 2007) in v katalogu Graphic Design Worlds La Triennale Design Museuma.

Pogosto sodeluje v oblikovalskih in arhitekturnih žirijah ter uredniških odborih, moderira srečanja, kot npr. Tasmeem Doha Conference 2011 na katarski univerzi Virginia Commonwealth ali Abstract: The Future of Design in Media Conference 2011 v Portlandu v Mainu, predava, mdr. na kongresu ICOGRADA 2009, nacionalni konferenci AIGA Phoenix 2011, na QT Series v Muzeju moderne umetnosti (MoMA).

Video predavanje: BFF, LOL, L - Ambivalentni odnos med oblikovalcem in kritikom

Brumnovi gostjenika