O fundaciji

Fundacija Brumen je neodvisna ustanova, organizirana kot pravna oseba zasebnega prava, s statutom v skladu z Zakonom o ustanovah, z ustanovitelji, upravo in ustanovitvenim kapitalom.

Ustanova za promocijo oblikovanja vidnih sporočil
FUNDACIJA BRUMEN
Slovenska cesta 11
1000 Ljubljana

matična št: 1826239000
davčna št: SI73713040
zavezanec za ddv
trr: IBAN SI56 0201 3025 3559 953 (NLB d. d.)

pravnoorganizacijska oblika: ustanova
št. redno zaposlenih: 0
registrski organ: Ministrstvo pristojno za kulturo
zakoniti zastopnik: Peter Skalar

Namen in cilji

Čas je, da začnemo načrtno promovirati in nagrajevati ustvarjalce in kakovostna vidna sporočila. Želimo vzpostaviti kriterije ustvarjalnosti in odličnosti, ki naj bodo vodilo in pomoč tako ustvarjalcem kot tudi naročnikom in uporabnikom.

Slovensko oblikovanje potrebuje selektiven in kritičen periodični pregled svojega delovanja ter objavljanje in nagrajevanje najboljših dosežkov. Naraščajoče potrebe družbe po vedno novih vidnih sporočilih je tudi v Sloveniji povzročilo padec kakovosti oblikovanja. Na eni strani smo priča izjemni rasti komunikacijske dejavnosti in širjenju področij delovanja grafičnega oblikovanja. Posledica ustanovitve Oddelka za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost je tudi vse več profesionalno izšolanih oblikovalcev. Na drugi strani pa se soočamo z nižanjem kriterijev kakovosti oblikovanja zaradi prodora množičnega neprofesionalnega oblikovanja, ki ga spodbujata dostopna računalniška tehnologija in neselektivnost ter nepoznavanje izvajalcev in storitev grafičnega oblikovanja s strani naročnikov.

Prevladovati je začelo slabo oblikovanje, ki zmanjšuje komunikacijsko učinkovitost med ljudmi, vpliva na kakovost vsakdanjega življenja ter postaja moteče in nasilno. Posledice lahko opazimo povsod, od državnih simbolov in insignij, prek vidne podobe množičnih medijev, institucij vitalnega pomena za družbo, kot so bolnišnice, kulturne ustanove, javni zavodi, do področja gospodarstva.

Načrti

Razen bienalne prireditve si bo Fundacija Brumen prizadevala ustvariti prostor za publicistiko, kritiko in teorijo na področju vidnih sporočil skozi razstave, prezentacije, svetovanja, predavanja ter strokovno sodelovanje s sorodnimi institucijami, naročniki in mediji …

Fundacija Brumen bo v prihodnosti pripravljala, poleg rednih bienalov Brumen, tudi monografske razstave oblikovalcev. S tematskimi razstavami vidnih sporočil bomo postopoma začeli uvajati osnove za arhivski fundus in zbirke grafičnega oblikovanja. Predstavljali bomo tudi sorodne organizacije, ki se ukvarjajo s tovrstno problematiko ter spodbujali in razvijali deficitarna področja teorije, kritike in publicistike.


© Fundacija Brumen 2013 | Avtor/Author: Gigodesign